hirdetés

Végre vége a földhivatali sorbanállásnak

A 2012.október 30-án kihirdetett településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLVII törvényértelmében módosultak az építési engedélyezési eljárás szabályai. 2013 januárjától az építési engedély kérelmet már nemcsak papír alapon lehet benyújtani, hanem elektronikusan is, és a hatóságok elektronikusan fogják tárolni és kezelni a dokumentumokat.
hirdetés

Az új rendszer hivatalos neve: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer. Az ÉTDR az interneten keresztül elérhető, a kérelmezők ügyfélkapus azonosítással egy egységes építésügyi hatósági felületen nyújthatják be engedélyeik vagy igazolásaik iránti kérelmeiket, s az ehhez szükséges mellékleteket elektronikusan csatolhatják. A rendszer lehetőséget ad majd a jogutódlási, a határidő-hosszabbítási és jogorvoslati eljárások kezdeményezésére is.

A rendszert januártól használhatják az építtetők, jelenleg a tesztelése folyik. Az új eljárási rend keretében rugalmasabbá válik a személyes ügyintézés is, mert a kérelmezők a kormányablakoknál adhatják le anyagaikat, amelyek hosszabb nyitva tartással működnek majd, mint eddig az építésügyi hatóságok.

Segítség a használathoz
Az építésügyi igazgatásban szolgálatot teljesítő és az engedélyeztetésben részt vevő tervező kollégáknak is egy új mozaikszóval kell megismerkedniük a közeljövőben. Ez az ÉTDR. Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer lesz az e-közigazgatás azon szolgáltatása, mely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus tervbeadást és az elektronikus ügykezelést.
A mellékletek központi kezelése lehetővé teszi azt is, hogy a szakhatóságok, a közreműködő szervezetek, illetve az ügyfelek is az ÉTDR szolgáltatásait használva tekinthessék meg a terveket. A szakhatóságok a rendszer keretében ellenőrizhetik ezeket, majd az állásfoglalásokat is ide töltik fel, a dokumentációt elektronikus keltezéssel, aláírással és pecséttel látják el. Ha az ügyben másodfokú döntés szükséges, a másodfokú hatóság ugyancsak az ÉTDR rendszeren keresztül tekintheti meg a műszaki dokumentációt.

Ezzel az engedélyezési eljárások folyamata gyorsabbá és átláthatóbbá válik, így csökkenhet a hiánypótlások száma is, és várhatóan az engedély megszerzéséhez szükséges idő is. A jelenlegi adminisztratív terhek csökkentésével a hatósági oldalon több energia marad a szakmai előkészítésre, a megalapozottabb döntésekre, ezzel a vitás helyzetek sok esetben válnak elkerülhetővé. Nem elhanyagolható szempont a környezeti terhelés mérséklése: jelentős mértékben csökken a tervezőirodák és a hatóságok papírfelhasználása és így a továbbításhoz és a tároláshoz szükséges energia is.

Már elektronikus lesz az ügyintézés - Kép: SXC

A kényelmi szempontok mellett a rendszer használata megtakarítást is eredményezhet: eddig ugyanis egy engedélykérelemhez a dokumentációt minimum 3 példányban kellett elkészíteni. Ez még nőhetett is, hiszen annyi plusz példány kellett, ahány szakhatósági hozzájárulásra volt szükség. Ezentúl elég egyetlen! elektronikusan létrehozott példány is. Ráadásul sem az ügyfeleknek, sem a hivataloknak nem kell postázniuk a dokumentumokat.

Jelenleg a hivatalok egymás közti levelezésének postaköltsége mintegy 1,5 milliárd forint évente, amihez hozzájön még a nyomtatás, a boríték. Az ÉTDR-ből származó összes megtakarítást, amely az erre fordított munkaórákat is tartalmazza – 4,8 milliárd forintra becsülik évente.

További előnye, hogy kényelmesebb és bizalmasabb lesz az iratbetekintés is: eddig minden iratbetekintésre jogosult személy láthatta a teljes dokumentációt: a szomszédok, a kéményseprők, a vízügyesek az épületek teljes belső elrendezését, mostantól minden jogosult csak ahhoz a tervhez fér hozzá, amellyel kapcsolatban joga van véleményt nyilvánítani.

A közeljövőben a rendszert továbbfejlesztve, lehetőség nyílik majd a földhivatali adatok átvételére, és a rendszert össze fogják hangolni az iratkezelési rendszerekkel is, valamint az elektronikus díjfizetésre is.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo