E-közigazgatás cikkek


Újabb kártya jön a személyi és a lakcímkártya mellé

Újabb kártya jön a személyi és a lakcímkártya mellé 

Augusztusban lépnek hatályba a módosított személyszállítási törvénynek a közlekedési kártyára vonatkozó szabályai, amelyek - egyebek mellett - kimondják, hogy az utazási kedvezmény igénybevétele a kártya kiváltásához köthető.
Újabb százmilliárdokat vágott hozzánk Brüsszel

Újabb százmilliárdokat vágott hozzánk Brüsszel 

Az Európai Bizottság zöld jelzést adott a kormány Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programjának (KÖFOP). A döntés eredményeként 342 Mrd Ft jut a közigazgatás fejlesztésére, az állampolgárok számára nyújtott kormányzati szolgáltatások javítására.
Újabb lépés az e-jövő felé

Újabb lépés az e-jövő felé 

Az elektronikusan intézhető ügyek számos előnyös tulajdonságuk mellett napjainkra gyakorlatilag természetessé váltak. Az utóbbi idők két ilyen adóhatósági „e vívmánya” az elektronikus megbízólevél és az adóügyek elektronikus intézésére adott meghatalmazásokat érintő egyszerűsítések.
Teljes e-ügyintézést ígérnek 2018-ra

Teljes e-ügyintézést ígérnek 2018-ra 

A 2016-ra egységessé váló kormányzati IT-háttér lehetővé teszi, hogy 2018-ra az állampolgárok és a vállalkozások minden közigazgatási ügyüket teljes egészében elektronikusan intézhessék - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Végre vége a földhivatali sorbanállásnak

Végre vége a földhivatali sorbanállásnak 

A 2012.október 30-án kihirdetett településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLVII törvényértelmében módosultak az építési engedélyezési eljárás szabályai. 2013 januárjától az építési engedély kérelmet már nemcsak papír alapon lehet benyújtani, hanem elektronikusan is, és a hatóságok elektronikusan fogják tárolni és kezelni a dokumentumokat.
E-végrehajtás: olcsóbb, gyorsabb

E-végrehajtás: olcsóbb, gyorsabb 

Hosszadalmas ügyintézés helyett gyors, korszerű rendszerek, tonnányi felesleges papír helyett környezetkímélő elektronikus akták, és nem utolsó sorban pénzüket viszontlátó, elégedett hitelezők... A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara által szervezett nemzetközi képzési napon az e-igazságszolgáltatás és a fizetési meghagyások elektronikus ügyintézése mellett, a határokon átívelő behajtásokról tartottak előadásokat Budapesten.
E-önkormányzat: Szem előtt és háttérben

E-önkormányzat: Szem előtt és háttérben 

Az önkormányzatok a nemzetgazdaság jelentős és különleges szereplői: közfeladatot ellátó szervezetek, ami miatt a működésük és az ehhez kapcsolódó gazdasági megoldásaik eltérnek a piacon megszokottól. Céljaik is mások: a versenyszféra a profitoptimalizálásra, a helyhatóságok viszont ügyfél- és állampolgárbarát rendszerek megvalósítására helyezik a hangsúlyt. Épp ezért az önkormányzatok sajátos ügyfélkört jelentenek a szolgáltatók, nem utolsósorban az infokommunikációs iparág és a pénzügyi szektor cégei számára.
100 milliárd Magyarország digitális megújulására

100 milliárd Magyarország digitális megújulására 

Összesen legalább 100 milliárd forint forrást mozgat meg a nemrég nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv, melynek többek között az a célja, hogy három éven belül teljes körű szélessávú lefedettség legyen Magyarországon - így mutatta be Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára a 4 akciótervet és 83 konkrét intézkedést tartalmazó tervet.      

Nyilvános a kormányzat digitális stratégiájának vitairata 

Elérhető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján a kormányzat digitális stratégiájának vitairata - jelentette be Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára az Internet Hungary konferencián.
A közigazgatás mondja meg, hogy mit akar az informatikával

A közigazgatás mondja meg, hogy mit akar az informatikával 

Szombathelyen és Vas megye kilenc kistérségének önkormányzatainál szinte már teljesen kiépült az a közigazgatási informatikai rendszer, amelynek „hasonmásaira", vagyis az önkormányzati alkalmazásszolgáltató központok létrehozására, működtetésére éppen mostanában lehet pályázni.

Milyen lesz a jövő közszolgáltatása? 

A sikerhez három dologra van szükség: egyetértésre, támogatottságra és együttműködésre. Baja Ferenc kormánybiztos államtitkár szerint az infokommunikáció területén mindez megvalósult, és az elmúlt évben számos minisztérium, szakmai és civil szervezet tett azért, hogy hozzájáruljon a tavaly lefektetett infokommunikációs stratégia megvalósulásához. Ma már közel nyolcszázezren használják az Ügyfélkaput, és háromezer önkormányzat nyitott hivatali kaput a Magyarország.hu oldalon anélkül, hogy erre törvény kötelezte volna.

"Még mindig a szimpla lekérdezés a leginkább jellemző" 

A közigazgatás, a közszolgáltatások működésének színvonala, hatékonysága közvetlen és erős hatással van a reálgazdaság teljesítményére, az információs társadalom fejlődésére. Ma már az e-közigazgatás fejlesztése során sem az informatikai, műszaki megoldásokon van a hangsúly, hanem a hosszabb távú gazdasági-társadalmi hatások maximalizálásán. Ráadásul a befogadó e-közigazgatás területe önmagában is igen alkalmas arra, hogy eszközeivel kezelje az idősödő társadalmak kihívásait.

Az Apehen át is bejuthat... 

Már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központi ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak keddtől - azaz november 10-étől - az adózók az ügyfélkapu rendszerébe, mivel egy jogszabályváltozás miatt az okmányirodák mellett erre az APEH is jogosult lett.

Apró lépésekkel haladunk az e-közigazgatás felé 

A Közbeszerzések Tanácsának döntése értelmében a NetLock Kft. biztosítja a Közbeszerzési Értesítő hitelesítéséhez szükséges technológiai hátteret, úgymint elektronikus tanúsítványokat és szoftvereket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo