Tiltakoznak a szülők: a baba mindent rögzít, amit a gyerek kifecseg

A mesterséges intelligenciával működő gyerekjátékok lehetnek hasznosak, de sok veszélyt is hordoznak. Miután egy ilyen babát Németországban már betiltottak, szakértők sokkal szigorúbb rendet igényelnek az ilyen játékok gyártásánál.

A “Barátnőm, Cayla” nevű, az AI segítségével működő babát a német hatóságok tavaly betiltották és felszólították a szülőket: saját érdekükben semmisítsék meg ezt a játékot.

Az ilyen, internet-alapon működő játék közvetít a gyártó adatfeldolgozó központjába mindent, amit a gyerek babájának mond, majd a rendszer válaszol a kicsinek. A gyártók azzal hirdetik ezeket a termékeket, hogy segítik a gyermekek nevelését.

techspot.org

Pedagógusok, adatvédelmi szakértők szerint azonban az AI-játékok bizonyos hasznuk mellett (például felkészíthetnek a gyerekeket a robotokkal végzett munkára) egész sor veszélyt is hordoznak.

A szülő ugyanis egyáltalán nem lehet bizonyos abban, hogy a válaszok, amelyeket gyereke kérdéseire kap, megegyeznek-e a szülőktől közvetített értékekkel, s általában mód nyílik a használó minden fajta manipulálására. Nem is beszélve arról a lehetőségről, hogy hekkelik a rendszert.

Nincs válasz többek között arra, hogyan reagálnak a játékgyárak szoftverei, ha egy gyerek arról beszél “intelligens” babájának, hogy öngyilkos szeretne lenni, vagy arról, hogy szexuális erőszak áldozatává vált?

Csalást kiáltanak a Google robot-demója miatt
Általános megdöbbenést váltott ki a Google demója, ahol egy nemrég kifejlesztett mesterséges intelligencia telefonon kért időpontot egy fodrászszalonba, úgy, hogy a fodrász észre sem vette, hogy robottal beszél. Kritikusok szerint azonban nem biztos, hogy a felvétel tényleg olyan spontán volt, mint amilyennek tűnik.

Miután a gyártók mindent, amit a kicsi babájának mond, hosszabb távon rögzítenek, így egyre többet tudnak a játék használójáról – ezzel pedig adott esetben vissza is élhetnek.

A szakértők szerint a rendezetlen helyzet azt jelenti, hogy a gyártók megsértik a gyermekek jogait rögzítő nemzetközi egyezményt és komoly veszélynek teszik ki a használókat.

Arra van szükség, hogy utólagos tiltás, bírságolás helyett az AI-játékok gyártóit eleve kötelezzék: csak biztonságos, engedélyezett tartalmú szoftvereket használjanak, amelyek pozitív hatással vannak a gyerekre.

(Forrás: WEF)

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo