hirdetés

Szó szerint a szemünket is kilopnák

Miközben sok pénzügyi intézmény tekint úgy a biometrikus megoldásokra, mint a jelenleg használt azonosítási eljárások legígéretesebb kiegészítőire vagy teljes felváltóira, a hackerek a biometriában új lehetőségeket látnak a bizalmas információk ellopására. 

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: SXC

Az ATM-ek már régóta a hitelkártya-információkra vadászó csalók látókörében vannak. Kezdődött minden a primitív letapogatókkal: ezek a házi készítésű, az ATM-ekre szerelt eszközök a kártyák mágnescsíkjáról lopták el az adatokat, míg a PIN-kódhoz hamis billentyűzet vagy webkamera segítségével jutottak hozzá. Idővel ezek a skimmernek nevezett eszközök jelentős fejlődésen mentek keresztül, hogy kevésbé legyenek észrevehetőek. A csippel ellátott, nehezebben klónozható bankkártyák megjelenésével pedig képessé váltak a kártyák csipjében tárolt információk begyűjtésére, amelyek felhasználásával online csalásokat tudnak végrehajtani a kiberbűnözők. A pénzügyi szektor új azonosítási módszerek bevezetésével válaszolt a kihívásra, amelyek egy része a biometrián alapszik.

Már tesztfázisban a tolvajok 

A Kaspersky Lab a kiberalvilágban végzett vizsgálata szerint legalább tizenketten árulnak az áldozatok ujjlenyomatának ellopására képes skimmer eszközöket, és legalább hárman foglalkoznak olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek képesek adatokat begyűjteni vénaszkennerekről és íriszfelismerő rendszerekből. A tesztelés első fázisában a fejlesztők számos hibát találtak az eszközökben. A legnagyobb nehézséget a biometrikus információk GSM-modulokkal való továbbítása okozta, ugyanis a technológia túlságosan lassúnak bizonyult a nagy mennyiségű adat átviteléhez. Ezért a skimmerek új generációja más, gyorsabb adatátviteli technológiákat fog használni.

Ugyancsak folynak megbeszélések az alvilági közösségekben olyan mobilalkalmazások fejlesztéséről, amelyek maszkot helyeznek az emberi arcra. Egy ilyen app lehetővé teszi a kiberbűnözők számára, hogy egy embernek a közösségi médiában fellelhető fényképe segítségével kijátsszanak egy arcfelismerő rendszert.

A bombabiztos védelem: tudás, token, testrész
A jelszavas azonosítást mára egyre kevésbé tartják biztonságosnak a szakemberek. A legjobb az lenne, ha kellene valami, amit birtoklunk, valami, amit tudunk, és egy dolog, ami csak a miénk. Bonyolultnak hangzik? A NetIQ szakértői elmondják, miért nem feltétlenül az.
Ha egyszer ellopják, akkor vége

„Problémát jelent a biometriában, hogy – az illetéktelen kezekbe kerülés esetén egyszerűen módosítható jelszavaktól és PIN-kódoktól eltérően – lehetetlen megváltoztatni valakinek az ujjlenyomatát vagy íriszképét. Így ha biometrikus adatainkat egyszer ellopják, már nem lehet biztonságosan használni őket azonosításra. Ezért rendkívül fontos ezeknek az információknak a biztonságos tárolása és továbbítása. Biometrikus adatokat tartalmaznak a modern útlevelek (e-útlevelek) és vízumok is, és ha valaki ellopja ezeket az okmányokat, nem csupán a dokumentum birtokába jut, hanem megszerzi az érintett személy biometrikus azonosítóját is, vagyis az illető személyazonosságát” – nyilatkozta Olga Kochetova, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Nem csupán a biometrikus adatok ellopására kifejlesztett eszközök jelentenek potenciális fenyegetést az ATM-ekre a Kaspersky Lab kutatói szerint. A hackerek rosszindulatú programokat használó, blackbox és hálózati támadásokat ugyancsak indítanak a pénzügyi adatok megszerzésére, amelyeket később a bankoktól és ügyfeleiktől való pénzlopáshoz használnak fel. A pénzkiadó automatákat fenyegető jövőbeli veszélyekről szóló teljes jelentést a Securelist.com weboldalon találja, ugyanitt olvashat azokról az óvintézkedésekről, amelyek megvédik a bankokat ezekkel a fenyegetésekkel szemben.

Kicsiknek is kell a védekezés
A magyar kisvállalatok többsége nincs felkészülve az online világ veszélyeire, pedig csaknem felüket már érte valamilyen fenyegetés vagy támadás az interneten. Ennek ellenére túlnyomó többségük úgy gondolja, hogy túl kicsi a hatékony védelemhez. Nekik mutatunk az Invitel szakértőinek segítségével három tanácsot, amelyet bárki megtehet a cége védelmében itt.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo