Öt fontos jótanács a biztonságos karácsonyi vásárláshoz

Nagyon sokan vásárolnak interneten számítógépen vagy mobil készüléken keresztül, legyen szó élelmiszerről, ajándékokról vagy ruháról. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a kiberbűnözőkről sem, akik egy sikeres behatolás esetén ellophatják digitális adatainkat és egy visszaállítási költség akár 170.000 forintba is kerülhet.

Az ünnepi időszakban teljesen normális, ha mobil készülékeinket használjuk nemcsak vásárlásra, hanem online licitálásokra, ám ezzel a számítógépes bűnözők is tisztában vannak, a kereskedők mellett ők is készülnek a megnövekedett online tranzakciók kihasználására. Zsarolóvírus támadások, adathalász levelek, vagy épp pénzügyi adataink ellopása és eladása a fekete piacon – mind remek pénzforrása a kiberbűnözőknek.

A készülékeink is értékesek és nagy zavart okozhatnak, ha bármilyen módon visszaélnek velük. Számos olyan privát adatot tárolunk rajtuk, amelyek pótolhatatlanok (21%), például fotókat, videókat. A Kaspersky Lab korábbi kutatása rávilágított arra, ha ezek sérülnek, átlagosan 170.000 forintot kell költenünk egy adatmentésre.

Megér egy pendrive egy hatmilliárdos büntetést?
Már csak alig fél év maradt a türelmi időből, amikor már élesben is alkalmazni kell az uniós adatvédelmi irányelv (GDPR) rendelkezéseit. Sok magyar vállalat azonban még mindig nem halad a felkészüléssel, a kapkodásban pedig olyan területeket is figyelmen kívül hagynak, amelyeken könnyedén segíthetnének.
A felhasználók legnépszerűbb online tevékenységei

„A legnagyobb kockázat a felhasználó számára, ha elveszti digitális adatait. A veszély egyre csak fokozódik, minél több időt és pénzt költünk online. Ebben az időszakban többet emailezünk a megrendelések és szállítások miatt, több nyilvános wifi hálózatra csatlakozunk és többet csevegünk weben keresztül. A szilveszteri buli időszakban is tovább nő a kockázat, hiszen nagyobb valószínűséggel hagyhatunk el a készülékeket, vagy kevésbé vagyunk figyelmesek az informatikai biztonságra. Ebből fakadóan döntő fontosságú, hogy megfelelően gondoskodjunk a védelemről.” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

A nyilvánvaló veszélyek és kockázatok ellenére a kibertanácsadó cég kutatásai azt mutatják, hogy a felhasználók mindössze fele készít biztonsági másolatot adatairól, és 34%-a elismeri, hogy ódzkodik az online backup mentésektől. Sokan aggódnak ugyanakkor attól, hogy elveszíthetik értékes fájljaikat és növelik karácsonyi költségeiket egy váratlan adatvisszaállítási kiadással. Azonban van egy egyszerű módszer, amivel elkerülhető mindez. Az adatok rendszeres biztonsági mentése és a megbízható védelem használata garancia lehet adataink biztonságára.

Az értékes adatok védelme – függetlenül attól, hogy mikor és milyen gyakran használjuk készülékeinket – rendkívül fontos és az alábbi egyszerű lépésekkel elérhető mindenkinek:

  • Biztonság: használjon informatikai biztonságot készülékén.
Ha online vásárol vagy nyilvános wifit használ, mindenképp aktiválja. A megbízható online biztonsági megoldások használata blokkolja a hálózati támadásokat, javítja a szoftveres sebezhetőségeket és listázza a rendszer-aktivitásokat a rosszindulatú tevékenységek ellen, hogy megakadályozza a privát fájlok megsemmisítését, megváltoztatását vagy ellopását.
  • Tudatosság: csak megbízható és ismert online felületeken vásároljon.
Csak azt a webshopot használja, amelyeknek van https előtagjuk, mivel ez azt jelenti, hogy az adatforgalom az adott oldalon titkosítva van. Ne feledje: ha egy ajánlat túl jó, valószínűleg csalók állnak mögötte. A nyugodt vásárlás érdekében legyen éber.
  • Jelszavas védelem: fájljairól készítsen mentést, valamint használjon jelszót.
Ez azt jelenti, hogy rendeljen jelszót értékes adataihoz, így készüléke elvesztése, ellopása során nem férhetnek hozzá.
  • Mentés: készítsen több biztonsági mentést, ezek közül egyet egy megbízható felhő-alapú tárhelyen.
Ez azt jelenti, hogy bármi is történik készülékével, könnyedén visszaállíthatja adatait.
  • Erősség: nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen elengedhetetlen, hogy erős jelszavakat használjunk.
Ne használja ugyanazt a jelszót több, különböző fiókhoz, hiszen, ha egyszer feltörik valamelyiket, úgy feltörték az összeset.
Így kerülnek legérzékenyebb adataink a bűnözőkhöz
Egy észrevétlen pillantás a vállunk fölött a monitorunkra vagy a telefonunk kijelzőjére, és máris a legértékesebb adataink kerülhetnek veszélybe. Bizalmas információk, jelszavak, szakmai titkok: a nyilvános helyeken, sőt a munkahelyünkön is áldozattá válhatunk. Nyaraláskor és munka közben is érdemes védekeznünk: a Ponemon Intézet 3M által szponzorált felmérése szerint 10-ből 9-en tapasztalták már, hogy belenéztek a laptopjukba, amikor nyilvános helyen dolgoztak.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo