hirdetés

Egyre több országban manipulálják a közösségi médiát

A világ országainak száma, ahol szervezetten manipulálják, nagy összegekből, a közösségi médiát, a korábbi 28-ról 48-ra emelkedett. Magyarországon a kormány 2010-ben alkalmazott ilyen módszert, olvasható az Oxfordi Egyetem Internet Intézetének jelentésében.
hirdetés

A közvélemény ilyenfajta befolyásolása súlyosan veszélyezteti a közéletet – állapítja meg a jelentés. – Kormányszervek, politikai pártok a közösségi médiát használják arra, hogy hamis híreket terjesszenek, ellenőrizzenek, cenzúrázzanak, így aláásva a média, a közintézmények és a tudomány iránti bizalmat.” A jelentés szerint a magyar kormány 2010-ben folyamodott ilyen módszerhez.

Kép: Fotolia

A kutatók tapasztalatai azt mutatják, hogy az ilyenfajta propaganda visszaszorítására tett lépések ellenére a veszély növekszik.

Rengeteg szemetet kerülgetünk a közösségi oldalakon is
Értve ez alatt a reklámcélú, de mindenképpen kéretlen üzeneteket, az álhíreket vagy a sima hülyeségeket. Ötödrészük viszont a helyzet javulását tapasztalja – írja a Bitport.

Ez a veszélyes tevékenység átterjedt a cset-alkalmazásokra és az alternatív platformokra, elsősorban a déli országokban, ahol ezek különösen népszerűek. Tapasztalható azonban gazdasági szereplők és politikai pártok manipulációs tevékenysége Európában is: Ausztriában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, és jól ismert az amerikai példa. Azerbajdzsánban, Izraelben, Oroszországban, Törökországban hozzáértő fiatalokat toboroznak ezekre a feladatokra.

Egyre többet használják az automatikus botokat mind propaganda terjesztésére, mind bizonyos tartalmaknak kulcsszó alapján való megosztására. Nem ritka, hogy legális tartalmak ellen tesznek tömegesen bejelentést a szolgáltatónál, s ezzel elérik, hogy ezeket a tartalmakat időlegesen levegyék.

Az oxfordi kutatók szerint nagy üzlet a közvéleménynek a közösségi médiában való manipulálása, dollárok tízmillióit költhetik ezekre a tevékenységekre.

(Forrás: WEF, Davos)

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo