hirdetés

Levélszavazás helyett: blockchain-appal szavazhatnak a külhoni választók

Nyugat-Virginia amerikai szövetségi államban ősszel egy blockchainalapú mobilappon keresztül szavazhatnak azok a polgárok, akik épp külföldön tartózkodnak - írja a Bitport.
hirdetés

A bostoni Voatz nevű startup blockchainalapú mobilappjával szavazhatnak a novemberi szövetségi választáson azok a szavazásra jogosult állampolgárok, akik akkor épp külföldön tartózkodnak. A választási rendszer azonban annyiban eltér a kriptovaluták főkönyvétől, hogy nem anonim: ebben a blokkláncban csak az végezhet el tranzakciót – jelen esetben szavazhat –, akit a választási rendszer egyértelműen be tud azonosítani.

Egy próbát megér, mivel kicsi a kockázat

Három pont, ahol az USA gazdasága sebezhető
Habár az amerikai elnök szívesen állítja be úgy magát, mint a világ első számú vezetőjét, az Egyesült Államok gazdaságának vannak olyan pontjai, amelyekre az európaiak és Kína nagyon érzékeny ütéseket tud bevinni.
A rendszert nagyon leegyszerűsítették: kell egy androidos vagy iOS-es telefon, egy személyazonosító okmány és persze maga az app. Amikor a polgár szavazni akar, először is kell készítenie egy szelfit, amit elküld a választási rendszerbe, amely összeveti a fotót a személyazonosítón szereplő és a központi adatbázisban is tárolt fotóval – az összehasonlítást egy közelebbről meg nem határozott, de a Voatz állítása szerint rendkívül fejlett arcfelismerő szofver végzi el. Utána leadja a szavazatát, ami titkosítással beleíródik egy blokkláncba.

Bár ez még csak terv, és a végső döntés később születik meg, az már biztos, hogy a külföldön élők szavazásra jogosultaknak, például a külföldön állomásozó katonáknak is csak egy lehetősg lesz a papír alapú szavazás mellett.

A módszernek egyébként több a kritikusa, mint a pártolója. Előbbiek nem látják megbízhatónak a mobil kommunikációt mondván, asz ilyen adatkommunikációt le lehet hallgatni. A legmegengedőbb egy MIT-en dolgozó kutató, aki szerint egy ilyen rendszer bevezetése még nem időszerű, de egy ilyen korlátozott hatáskörű kísérlet jó arra, hogy megmutassa a rendszer lehetőségeit és esetleges gyengeségeit. Kisebb helyi szavazásokon egyébként már használták a Voatz rendszerét, és azzal bonyolítottak el egy Rock & Roll Hall of Fame szavazást is.

A blockchain hozhatná el az igazi demokráciát?

Amerikában már ez a viszonylag egyszerűen kivitelezhető ötlet is sokaknál kiverte a biztosítékot, pedig léteznek ennél meredekebb ötletek is. Tavaly a Fintechzone is foglalkozott azzal az ausztrál ötlettel, amely lényegében egyfajta bázisdemokrácia visszahozásnak és működtetésének a lehetőségét látta meg a blockchain technológiában.

Egy kis ausztrál párt egy blockchainalapú appot fejlesztett, amin keresztül a szavazók lényegében közvetlenül dönthetnek arról, hogy választott parlamenti képviselőjük hogyan szavazzon egy-egy kérdésben. Persze ehhez az kell, hogy maga a választási rendszer blockchainre épüljön. Aki leadja a voksát egy pártra, azaz ad neki egy coint, cserébe a párttól visszakap egy másikat. Ez a visszakapott coin biztosítja a későbbiekben a választópolgár jogát, hogy az egyes szavazásoknál véleményt mondjon arról, mire szavazzon a képviselője.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo