Lájkot vagy rajongót akarunk?

Valószínűleg Mark Zuckerberg sem gondolta 2004-ben, a Facebook alapításakor, hogy közösségi portálja felhasználói egyszerű „mérőszámok” lesznek, és a lájkgyűjtés fontosabbá válik az elköteleződött, potenciális vásárlóknál. Vajon a konkurens vállalkozások versengése hol és mikor ér véget? Szakértőnk körbejárta a témát.

A hazánkban is 4,5 millió főt meghaladó Facebook közösség óriási üzleti lehetőséget biztosít a potenciális vásárlókkal való kapcsolatteremtésre, azonban, amikor szóba kerül a Facebook, akkor a többséget a lájkok számának bűvölete keríti hatalmába, és presztízskérdéssé válik, hogy kinek az oldalát lájkolták többen.

A 2011–2012-es év egyértelműen a lájkszám minél magasabbra tornázásáról szólt az üzleti oldalak számára, melyet akár az adott márkától függetlenül, irreleváns módon, vagy akár „tisztességtelen” eszközökkel is srófoltak az oldalak adminisztrátorai.

Közösségi hálózat
A közösségi média nem egyetlen csatornáról szól, hanem egy egész médiaközösségről, mégis, ha valaki a Social Media fogalmat hallja vagy olvassa, elsőre a Facebook, a jelenlegi legnagyobb közösségi portál jut eszébe. 2004-ben indult világhódító útjára a Harvard Egyetemen a Thefacebook közösségi portál, mely elsődleges célja a tizenéves hallgatók összekapcsolása volt, fókuszban a felhasználó EMBERREL. 2006 őszén megnyílt az angolul beszélő nagy nyilvánosság számára is, és további 2 év múlva már 35 nyelven lehetett használni. Öt év működés után már több mint 350 millió felhasználója volt, és naponta egymillió új taggal bővült 180 országban. Ma már 1 milliárdot meghaladó regisztrált felhasználóval rendelkezik, és nincs olyan kontinens, ahol ne vert volna gyökeret.

A magas rajongói létszám önmagában viszont vajmi keveset ér, ha az adott oldal követőinek csatlakozási motivációja a márkától vagy terméktől idegen, a lájkgyűjtő kampány után a célcsoportnak nem igazán mondható rajongók bevonása, a párbeszéd kialakítása és a vásárlási szándékuk elérése szinte lehetetlen.

A közösségi marketing fő célja az, hogy a megfelelő időben és helyen üzeneteket juttasson el a megfelelő célcsoport számára, hogy megismerjék a márkánkat és termékeinket, belőlük vevők legyenek, és a visszatérő, rendszeres üzenetek hatására minél rövidebb idő alatt minél többet vásároljanak az adott termékből. További cél az ismertség növelésen és a vásárláson túl a vásárlói hűség (lojalitás) elérése. Ezt úgy lehet felépíteni, ha vásárlóink megkülönböztetett figyelmet kapnak, üzeneteink összhangban vannak a márkaélménnyel, és kommunikációnknak azt kell kifejeznie, hogy ha a fogyasztó hűséges marad a márkához, azzal nagyobb értékre és haszonra tehet szert, mint ha valamelyik versenytárs termékét venné.

A hirdetőknek ugyanakkor érdemes figyelembe venniük, hogy a napi szintű közösségimédia-használók egyharmada nem figyeli az ezeken az oldalakon megjelenő reklámokat.

Kép: PP archív

A hatékony közösségi média stratégia irányulhat:

  • márkaismertség növelésre

  • forgalomterelésre egy weboldalra vagy webáruházba

  • a Google ranking és a kereső találati számának növelésére, találati pozíciónk javítására

  • problémafeltárásra, fogyasztói magatartás vizsgálatra és piackutatásra

  • médiakampányok hatásvizsgálatára

  • új üzleti lehetőségek felmérésére

  • ügyfélkapcsolatok kezelésére

  • ügyfél adatbázis építésre stb.

5+2 értéknövelő Facebook alkalmazás
A Facebook oldal értékesítésben játszott szerepét jól kiválasztott és használt, a közösségi oldalon futó alkalmazással tovább növelhetjük. Szakértőnk összegyűjtötte azokat az alkalmazástípusokat, melyek növelhetik egy Facebook oldal értékét.

A rajongógyűjtés önmagában nem lehet cél!

Rossz üzleti megközelítés, ha valaki csak rajongókat akar gyűjteni. Ugyanis nem mindegy, hogy kikkel evezünk egy hajóban, a velünk tartók eveznek-e, vagy csak nézelődnek, azonos irányba tartunk-e, esetleg lebeszélnek más evezni szándékozókat a haladásról, ne adj’ isten folyamatosan léket vágnak a hajónk aljába, vagy lázadást szítanak, és felgyújtják a hosszú ideig és verejtékkel ácsolt bárkánkat.

Jó üzleti megközelítés, ha visszatérünk a közösségi média létrejöttének eredeti céljához és a rendelkezésre álló technikai eszközök (pl. Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter, YouTube stb.) és alkalmazások segítségével igyekszünk kielégíteni célcsoportunk alapvető emberi igényét: a hovatartozás és az emberi kapcsolatok iránti szükségletet.

Ha sikerül a közösségi médiát a teljes marketingmixünk elemeként kezelni, felkutatni a vevőinket, rendszeres minőségi tartalmat nyújtani, moderált párbeszédet kialakítani és fenntartani, bevonni őket a termékfejlesztésbe stb., akkor a közösségi média vállalatunk egyik kiemelten fontos, márkaüzeneteinket sikerrel közvetítő csatornájává fog válni. Ha a befektetett költségek és a vállalt kockázatok elfogadható szinten tartása mellett nő a márkánk népszerűsége, érdeklődőink és vevőink száma, hasznos piackutatási eredményeket és adatbázisokat kapunk, akkor üzletünk árbevétele, nyereségünk és piaci részesedésünk is nőni fog. Sikernek pedig ezt nevezhetjük!

Küri Attila közösségi média szakértő www.mypromo.hu

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo