hirdetés

Hogyan válasszunk dokumentumkezelő rendszert?

Csökkenő hatékonyság, hibás iktatások, a hibák következtében elvesztett anyagok, vagy rosszabb esetben ügyfelek – mind olyan problémák, amelyeken segíthet, ha a cégben figyelmet fordítanak a dokumentum menedzsmentre. Az erre szolgáló szoftverek kínálata hatalmas, segítünk, minek alapján érdemes dönteni.
hirdetés

Kép:PixelSoftec

Komoly problémákat okoztak az alacsony hatékonyságú, dokumentum alapú folyamatok négy szervezetből háromnál egy friss felmérés szerint. Az IDC piackutató cég által a Ricoh felkérésére készített kutatás eredményei szerint a dokumentumokkal kapcsolatos hibák súlyos következményekkel jártak a vállalatok szempontjából: a megkérdezett vállalatok 36 százaléka nem tudott eleget tenni megfelelőségi követelményeknek, 30 százaléka veszített el kulcsfontosságú alkalmazottakat és 25 százaléka fontos ügyfeleket. A problémák kiküszöbölése ráadásul azért is különösen nehéz, mert a dokumentumok útja a szervezetben jellemzően számos részleget, csapatot érint, így egy-egy munkatársnak sokszor nincs elegendő kompetenciája ahhoz, hogy változtasson a rosszul berögzült folyamatokon.

A megfelelő dokumentummenedzsment-rendszer bevezetésével viszont a cég külső és belső kommunikációja felgyorsul, reakcióideje csökken, hatékonysága nő. Segítséget nyújt a vezetői döntési folyamat támogatásában, az emberi erőforrások jobb hasznosításában, hiszen használatával kiválthatók a rutinfeladatok (gépelés, kategorizálás, fénymásolás, stb.), és ezzel együtt az iratkezelés során felmerülő hibalehetőségek is minimalizálhatók. A dokumentumkezelést az első lépéstől az utolsóig kézben tartó rendszerek segítségével egységessé, kontrollálhatóvá válnak a folyamatok, ami bármely cég hatékonyságát jelentősen növelheti nem csak az esetleges hibák kiküszöbölésének, hanem a dokumentumok összekapcsolásából származó plusz információknak köszönhetően – magyarázzák az ELO Digital Office szakemberei. Éppen ezért a modern vállalati tartalomkezelés (elterjedt rövidítéssel: ECM) legfontosabb feladata, hogy úgy teremtsen kapcsolatot a meglévő alkalmazások között, hogy összefűzi az információkat a legkülönfélébb forrásokból. Átjárhatóvá téve, rendszerré szervezve azokat.

Mi is ez?
A dokumentum menedzsment fogalom az iratok teljes életciklusához kapcsolódó valamennyi folyamatot magába foglalja azok előállításától (például számlázás) archiválásukon vagy elküldésükön át az esetleges nyomtatási szolgáltatásokig.
Bár a rendszer bevezetésének megtérülését nem könnyű számszerűsíteni, annyi bizonyos, hogy jelentős munkaidő megtakarítás érhető el a segítségével, valamint csökkenthető az iratok sokszorozásából adódó költség és a tárolási kapacitásra fordított összeg is. A számolásnál avegyük figyelembe, hogy az említett tanulmány eredménye szerint a hibás folyamatok teljes költsége (ide értve a munkaidő kiesést és az elveszített ügyfelek miatt kieső bevételt) minimum tízszer akkora, mint a hibák által generált közvetlen kiadások.

A választás legfontosabb szempontjai

  1. Funkcionalitás
Természetesen elsődleges szempont, hogy a rendszer hatékonyan támogassa a cégben zajló teljes munkafolyamatot és racionalizálja az adminisztrációt. Ha ez nem teljesül, a rendszer bevezetése még a korábbiaknál is bonyolultabbá teheti az ügymenetet. Nagyon fontos funkcionális szempont a rendszer integrálhatósága, hogy képes legyen együttműködni a céges levelezéssel, esetlegesen meglévő ERP (vállalatirányítási) rendszerrel. Ez akkor is értékes tulajdonság, ha jelen pillanatban nincs rá szükségünk –  később bármikor lehet. Fontos biztonsági szempont, hogy a jogosultságkezelést szabadon, személyenként, vagy akár munkakörönként állíthassuk be. Így garantálható, hogy minden munkatárs csak azokhoz az iratokhoz férjen hozzá a rendszerben, amire a munkájához szükség van.
  1. Kezelőfelület
Az áttekinthető kezelőfelület jelentősen gyorsíthatja az új rendszer bevezetését és segíthet leküzdeni a változásoktól tartó kollégák ellenállását. A DMS One szakértői szerint az ergonomikus rendszerek esetében jól elkülönülnek a leggyakrabban használt gombok (pl. új partner, gyorsiktatás stb) és a kevésbé, ritkán használt elemek (pl. rendszerbeállítások) a mindennapi munka során használt többi elemtől.
  1. Ár
Bár mindenki spórolni akar, hosszabb távon mégsem érdemes kizárólag ennek a szempontnak a figyelembe vételével dönteni. A beszerzési ár mellett figyelembe kell venni a későbbi fejlesztés költségeit is. Érdemes hosszú távra tervezni, és a választás során figyelembe venni, hogy az adott rendszer mennyire bővíthető a későbbiekben. Ez ugyan természetesen újabb költséget jelent majd – ahogyan a gyártó által kiadott újabb és újabb verziókra való frissítés is – ez azonban a töredéke annak, mintha a teljes rendszert kellene átalakítani. A beszerzést segíthetik EU-s forrásokból elérhető támogatások is. Ilyenek léteznek kifejezetten dokumentumkezelő rendszerek beszerzésére is, de más fejlesztési projektek részét is képezheti a bevezetés.  („Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása”, GOP-2011-2.2.1. Benyújtható 2012. december 31-ig.)
  1. Kapcsolódó szolgáltatások
A dokumentumkezelő rendszer optimális működéséhez elengedhetetlen annak „testre szabása”, vagyis a cég működési folyamataihoz való hozzáigazítása. Érdemes tehát olyan céget választani a bevezetéshez, amely ebben is segítséget nyújt, sőt, akár a folyamatok optimalizálásában is konstruktívan részt vállal. A rendszer megfelelő működéséhez szükség van a megfelelő támogatás biztosítására, különben egy esetleges probléma lassú megoldása jelentős károkat okozhat a cégnek. Fontos előny lehet, ha az ügyfélszolgálatot könnyen, többféle fórumon (telefonon, emailben stb.) egyaránt el tudjuk érni. Ez az egyik biztosítéka annak, hogy megfelelően gyors reakcióidővel sietnek majd a segítségünkre.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo