Ez borítja fel a közeli jövőnket

A technológia évről évre forgatja fel alapjaiban a világunkat. A Világgazdasági Fórum szakértői összegyűjtötték, a sok közül melyek azok a technológiák, amelyek még idén nagyot dobnak majd.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Világgazdasági Fórumon (WEF) a szervezet feltörekvő technológiákkal foglalkozó tanácsa egy tízes listát állított össze azokról a technológiai trendekről, amelyek áttöréseket hozhatnak a globális kihívások megoldásában. A 2016-os dokumentum, amelyet a WEF a Scientific American magazinnal közösen publikált, olyan vívmányokat gyűjt össze, amelyek a szervezet tagjai szerint egész iparágakat változtatnak majd meg, nem beszélve az emberek jelenlegi életmódjáról.

A lista összeállításának egyik alapvető kritériuma volt, hogy csak olyan trendekről ejt szót, amelyekben a WEF szerint éppen a 2016-os év hozza meg az áttörést, vagyis amelyek telepítése és alkalmazása mostantól már nem a „radar alatti tartományban” zajlik. Ez az oka, hogy néhány kiválasztott technológia már évekkel ezelőtt sem számított volna újdonságnak, de most jutott el az érettségnek arra a fokára, amikor a hatásai már érezhetővé és felismerhetővé válnak – írja a Bitport.

Lássuk az első 5 felforgatót!

A Google önvezető tesztautója
Kép: Flickr

1. Nanoszenzorok, a „nanotárgyak internete”

A fórum előrejelzése szerint 2020-ra az internetre csatlakozó eszközök száma eléri a 30 milliárdos nagyságrendet (az Ericsson például 2021-re 28 milliárdot jósol), így az IoT jelenleg az egyik legizgalmasabb technológiai terület. A WEF szerint a nanoszenzorok nemsokára már a falaktól és a bútoruktól kezdve mindenhol megjelennek, még az emberi testen is, és egész iparágakban válnak általánossá: például a mezőgazdaságban, az építőiparban, az egészségügyben és a gyógyszeriparban.

Negyvenes kamaszok, okos cégek – ez vár ránk
Azok a cégek, melyek nem okos megoldásokban utaznak, kihalnak Brett King futurológus jóslata szerint. 2025-re a fosszilis erőművek túl drágák lesznek a megújulókkal szemben. És ebben az évszázadban 100 év felé nyújtják tudósok az emberi életöltőt. Márpedig ha 130 évig élünk, 40-50 évesen még kamaszként kísérletezgetünk, ettől pedig jócskán átalakul a társadalom - véli a jövőkutató.
2. Következő generációs akkumulátorok

Az akkumulátor-technológiák jelentik a kulcsot a megújuló energiaforrások további fejlődésében, amennyiben ezeken múlik, hogy a kínálat összehozható-e a kereslettel. A legújabb megoldások a szódium-ionos, az alumínium vagy cink alapú akkumulátorok fejlesztésében már olyan rácsokat (mini grid) eredményeznek, amelyekkel elvileg kisebb települések energiaellátása is megoldható tiszta energiával.

3. Blokklánc

A virtuális pénz elosztott főkönyvi rendszere, amely gyakorlatilag a valaha végrehajtott összes tranzakció publikus főkönyve, a WEF szerint alapjaiban változtathatja meg a piacok és a kormányzatok működését. A bitcoin – mert tulajdonképpen erről a technológiáról van szó – csak az előző évben egymilliárd dollárnyi értékeléssel jutott befektetői pénzekhez, ami azt jelzi, hogy a befektetők is számottevő gazdasági és társadalmi hatásokra számítanak.

A blockchain-ről itt olvashat bővebben.

4. Kétdimenziós anyagok

A grafén, az egyetlen atom vastagságú grafitréteg közel sem az egyedüli nanotechnológiai anyag. Az előállítási költségek olyan ütemben csökkennek ezen a területen, hogy a WEF prognózisa alapján a kétdimenziósnak (2D) is nevezett anyagok felhasználási lehetőségei igen széles skálán mozognak, a már említett akkumulátor-technológiáktól a víztisztításon át a testen hordható elektronikai eszközökig. Érdekes, hogy az ugyancsak slágernek számító 3D nyomtatás ezúttal nem került fel a WEF tízes toplistájára.

5. Önvezető járművek

Ami kezdetben leginkább a Google bolondériájának tűnt, az manapság minden jelentős járműgyártó szemében kiemelt fontosságú fejlesztési terület. Az önvezető járműveket már közutakon, rendes forgalomban tesztelik, a felhasználás lehetőségei pedig igen széleskörűek az idősek életminőségének javítástól kezdve egészen a közúti szállítmányozásig. A gazdasági szempontok mellett ugyancsak jelentős lehet a balesetek számának csökkentése vagy a környezetre gyakorolt hatás, a járművek ökológiai lábnyomának mérséklődése is. (Fontos kérdés, hogy kényes helyzetben kit véd majd az önvezérlő autó.) A fejlesztések pillanatnyi állását persze nem könnyű pontosan értékelni: az autógyártók szerint minden oké, a gyakorlat azonban nem mindig igazolja a kincstári optimizmust.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo