Dollármilliókat csalnak ki egymástól a kiberbűnözők

Az új generációs kiberbiztonság terén globális vezető Sophos ismertette, hogy a kiberbűnözők dollármilliókat csalnak ki egymástól és “tárgyalótermi” eljárást alkalmaznak az átverésekkel kapcsolatos vitáik rendezésére. Az ismertető anyag angol címe “The Scammers Who Scam Scammers on Cybercrime Forums”. A jelentés azt is bemutatja, hogyan használtak a támadók klasszikus taktikákat - amelyek egy része évtizedek óta létezik, mint például a typosquatting, az adathalászat, a kártevő és backdoor kombináció, illetve a hamis digitális piacterek - hogy végrehajtsák a csalásaikat egymás ellen.

 

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ehhez a jelentéshez a Sophos X-Ops szakértői megvizsgálták az “Exploit”-ot és az “XSS”-t, orosz nyelvű kiberbűnözési fórumokat, amelyek Access-as-a-Service (AaaS) megoldásokat hirdetnek, és a “BreachForums”-ot, egy angol nyelvű kiberbűnözői fórumot és adatszivárgásra specializálódott piacteret. Mindhárom oldal külön tárgyalótermi részleggel rendelkezik a vitás esetek kezelésére.

Habár ez a megoldási folyamat időnként zűrzavart okoz a “felperesek és alperesek” sorai között, mivel a megvádolt bűnözők egy része eltűnik, nem jelenik meg vagy magukat a panaszosokat nevezik “tolvajoknak”, a csalók által való átverése egy jövedelmező gyakorlat. Egy 12 hónapos időszak során a Sophos körülbelül 600 panaszt vizsgált meg, amelyek eredményeként a threat actorok 2,5 millió dollárt veszítettek el egymás miatt, csak ezen a 3 fórumon - 2 és 160 000 dollár közötti követelésekkel.

“A kiberbűnözői csalások vizsgálata során egy teljes algazdaságra bukkantunk, amely nem csak alacsonyabb szintű bűnözőket, hanem a legjelentősebb ransomware-csoportokat is magában foglalja.  És ezeknek a csalásoknak nem mindig csak anyagi motivációja van. A személyes viták és a rivalizálás gyakori volt. Olyan incidenseket is találtunk, ahol a csalók átverték a csalókat, akik átverték őket. Egy esetben egy troll-versenyt találtunk, amelyet azért hoztak létre, hogy bosszút álljanak egy csalón, aki arra próbálta rávenni a felhasználókat, hogy 250 dollárt fizessenek egy hamis alvilági fórumhoz való csatlakozásért. A verseny ‘győztese’ 100 dollárt kapott,” mondta Matt Wixey, a Sophos senior fenyegetéskutatója.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo