hirdetés

Dollármilliókat csalnak ki egymástól a kiberbűnözők

Az új generációs kiberbiztonság terén globális vezető Sophos ismertette, hogy a kiberbűnözők dollármilliókat csalnak ki egymástól és “tárgyalótermi” eljárást alkalmaznak az átverésekkel kapcsolatos vitáik rendezésére. Az ismertető anyag angol címe “The Scammers Who Scam Scammers on Cybercrime Forums”. A jelentés azt is bemutatja, hogyan használtak a támadók klasszikus taktikákat - amelyek egy része évtizedek óta létezik, mint például a typosquatting, az adathalászat, a kártevő és backdoor kombináció, illetve a hamis digitális piacterek - hogy végrehajtsák a csalásaikat egymás ellen.

 

hirdetés

Ehhez a jelentéshez a Sophos X-Ops szakértői megvizsgálták az “Exploit”-ot és az “XSS”-t, orosz nyelvű kiberbűnözési fórumokat, amelyek Access-as-a-Service (AaaS) megoldásokat hirdetnek, és a “BreachForums”-ot, egy angol nyelvű kiberbűnözői fórumot és adatszivárgásra specializálódott piacteret. Mindhárom oldal külön tárgyalótermi részleggel rendelkezik a vitás esetek kezelésére.

Habár ez a megoldási folyamat időnként zűrzavart okoz a “felperesek és alperesek” sorai között, mivel a megvádolt bűnözők egy része eltűnik, nem jelenik meg vagy magukat a panaszosokat nevezik “tolvajoknak”, a csalók által való átverése egy jövedelmező gyakorlat. Egy 12 hónapos időszak során a Sophos körülbelül 600 panaszt vizsgált meg, amelyek eredményeként a threat actorok 2,5 millió dollárt veszítettek el egymás miatt, csak ezen a 3 fórumon - 2 és 160 000 dollár közötti követelésekkel.

“A kiberbűnözői csalások vizsgálata során egy teljes algazdaságra bukkantunk, amely nem csak alacsonyabb szintű bűnözőket, hanem a legjelentősebb ransomware-csoportokat is magában foglalja.  És ezeknek a csalásoknak nem mindig csak anyagi motivációja van. A személyes viták és a rivalizálás gyakori volt. Olyan incidenseket is találtunk, ahol a csalók átverték a csalókat, akik átverték őket. Egy esetben egy troll-versenyt találtunk, amelyet azért hoztak létre, hogy bosszút álljanak egy csalón, aki arra próbálta rávenni a felhasználókat, hogy 250 dollárt fizessenek egy hamis alvilági fórumhoz való csatlakozásért. A verseny ‘győztese’ 100 dollárt kapott,” mondta Matt Wixey, a Sophos senior fenyegetéskutatója.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo