Az Airbnb is továbblép a szállásbizniszen

A megosztás alapú gazdaság is változik. Már nem csupán arról van szó, hogy a kihasználatlan vagy nélkülözhető vagyontárgyainkból, mint például üresen álló lakásunk, kocsink hátsó ülése, pénzt csinálunk. Kell valami plusz. Szállásközvetítésből így lesz programszervezés.

A megosztás gazdaságának egyik úttörő vállalata, az Airbnb is bővíti a szolgáltatási palettáját. Új szolgáltatása Trips (Utazások) névre hallgat, és a profil kiegészíti a korábbit, mégis hozzátesz: összehozza a turistákat a helyi idegenvezetőkkel. Illetve civilekkel is, akik kellő tudással rendelkeznek városukról, és elkalauzolnák a látogatókat.

Nemcsak szállás adnak, élményt is.
Fotó: flickr/mellesthebunny

Vagyis a szálláshely mellett már élményeket is lehet foglalni a honlapon. Az élmény szó tág fogalom. Beleértendő egy táncos-zenés buli hawaiin éppúgy, mint egy tematikus városnéző túra Budapesten, mely mondjuk éppen a Kádár-korszak neves épületeire koncentrál.

Régóta készültek

A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint az Airbnb már 2012 óta gondolkodik az élményturizmus irányába való terjeszkedésen. A Trips szolgáltatást már hónapok óta tesztelték titokban 2016-ban. Amikor hivatalosan is elindult novemberben, 12 városban vált elérhetővé, és 500 élmény szerepelt a kínálatban, a kínálat fele pedig 200 dollár alatti áron elérhető. Csak néhány példa a Trips kínálatából: bevezetés a hegedűkészítés rejtelmeibe Párizsban, találkozás festőkkel Miamiban, maratoni futás Kenyában, stb.

Jelenleg Londonban, Firenzében, Havannában, Los Angelesben, Miamiban, Detroitban, Nairobiban, Fokvárosban, Tokióban és Szöulban elérhető, a tervek szerint hamarosan 39 további várost vonnak be a programba.

A Trips újdonsága, hogy sokkal szigorúbbak az azonosítási előírások, mint az Airbnb-nél eddig voltak: a felhasználónak fel kell töltenie a személyi igazolványa/jogsija/útlevele szkennelt oldalát, ahol a személyi adatok találhatók, aztán magát az arcképet külön. A rendszer ezeket beazonosítja, s eldönti, hogy ugyanattól az embert ábrázolják-e. Ezt a módszert valószínűleg a szállásfoglalásnál is bevezetik, egyelőre ott tesztelés alatt van.

Ebédet szállít a New York Times
Úgy tűnik a digitális lapelőfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, többek között a Wall Street Journal és a Men's Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.
Az Airbnb várhatóan 20 százalékot szed majd le a Trips vendéglátói, illetve programszervezői által generált bevételből. Az új lehetőség autóbérlésre is használható lesz, éttermi asztalokat és repülőjegyeket is lehet majd foglalni vele. Az asztalfoglalás a Resy nevű platformmal közösen indul. A Detour pedig GPS-koordináták szerinti idegenvezetést nyújt (hangfelvételről).

Továbbterjeszkedik

A mindössze 8 éve működő Airbnb nyilvánvalóan azért kényszerül rá, hogy új profilt vegyen fel, mert a szobafoglalás már nem kecsegteti a céget olyan növekedési potenciállal, mint korábban. (Az elemzők szerint Budapesten is eljött az Airbnb alkonya.)

Az Airbnb alaptevékenységére egyre több veszély leselkedik: a helyi kormányzatok világszerte szeretnének minél nagyobb összeget lecsippenteni a rövid távú szállásközvetítésből (itthon is nőtt az erre vonatkozó adó 2017-től), az Airbnb alaptevékenységéből, valamint szabályozni ezt a fajta üzleti tevékenységet. Egyes városokban illegálissá tették a rövid távú lakáskiadást, hogy ellehetetlenítsék a polgárok effajta pénzkeresetét.

Az Airbnb közel 3 millió szálláshelyet kínál 34 000 városban. A megosztás gazdasága sokaknak hozott pénzt a kihasználatlan vagyontárgyaik kiadásával. Amerikában a Pew Research Center felmérésében a válaszadók 8 százaléka állította azt, hogy már keresett pénzt airbnb-zéssel. Közel egyharmaduk állította, hogy a bérbe adással szerzett jövedelem kulcsfontosságú a megélhetésükhöz. A magyar adatok szerint minden ötödik internetező része a közösségi gazdaságnak.

A Trips most még több embernek teszi lehetővé, hogy másfajta ötletekkel is keresetre tehessen szert. Ez azonban minden bizonnyal több botrányt fog okozni, mint a lakáskiadás, mivel a bulizás zajjal is jár, de az idegenvezetés is ütközhet akadályokba (ha rendszeresen olyan területre –  például házak belső udvaraiba –  mennek, ahol a helyiek nem látják szívesen a turistákat).

 

 

 

Forrás: The New York Times, Bloomberg, The Telegraph

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo