hirdetés

Amerikai figyelmeztetés

Az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynöksége (CISA) közzétett egy közszolgálati közleményt a #Stopransomware bannerje alatt.

hirdetés

A közlemény a Royal néven ismert zsarolóvírus-családra összpontosít, a CISA nyíltan fogalmazó közérdekű közleményének legfontosabb tanulságai a következők:

Ezek a csalók bevált módszereket használnak a behatolásra. Ezek közé tartozik az adathalászat (a támadások kétharmadánál), a nem megfelelően konfigurált RDP szerverek felkutatása (a támadások egyhatodánál), a javítatlan online szolgáltatások keresése a hálózatodon vagy egyszerűen megvásárolják a hozzáférési hitelesítő adatokat a hálózatodat korábban meghackelő bűnözőktől. Azokat a kiberbűnözőket, akik megélhetési célból hozzáférési adatokat adnak el jellemzően adattolvajoknak és zsarolóvírus csoportoknak, a szakzsargon IAB-ként említi, amely az önleíró "initial access broker" kifejezés rövidítése.

A bejutást követően a csalók megpróbálják elkerülni olyan programok használatát, amelyek nyilvánvalóan malware-ként jelenhetnek meg. Vagy a meglévő adminisztrációs eszközöket keresik, vagy sajátot hoznak, tudva, hogy könnyebb elkerülni a gyanút, ha úgy "öltözködnek, beszélnek és viselkednek, mint egy helyi" - a zsargon kifejezésével élve "if you live off the land". A támadók által káros célra alkalmazott legitim eszközök közé tartoznak a hivatalos távoli hozzáféréshez, adminisztrációs parancsok távolról való futtatásához vagy tipikus rendszergazdai feladatokhoz gyakran használt segédprogramok. Példák:

  • PsExec a Microsoft Sysinternalstól;
  • az AnyDesk távoli elérési eszköz;
  • a Microsoft PowerShell, amely minden Windows-számítógépen előtelepítve van.  

A fájlok titkosítása előtt a támadók megpróbálják megbonyolítani a helyreállításhoz vezető utat. Megsemmisítik a volume shadow másolatokat (live Windows "visszaállítási" mentések. Saját nem hivatalos adminisztrátori fiókjukat is hozzáadják, így visszajuthatnak, ha el is távolítják őket a hálózatról, módosítják a biztonsági szoftver beállításait a riasztások elnémításához, átveszik az irányítást olyan fájlok felett, amelyeket egyébként nem tudnának titkosítani és összezavarják a rendszernaplóidat, hogy később nehezedre essen kinyomozni, mit változtattak meg.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo