6400 milliárd forintot hozhat Magyarország konyhájára a mesterséges intelligencia

Nemrég elkészült Magyarország mesterséges intelligencia stratégiája, amelynek egyik célja hazánk felkészítése arra, hogy néhány éven belül az MI már a mindennapok részévé válhat.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció honlapján közzétett dokumentumból kiderül, hogyha 2030-ig sikerülne elérni a mesterséges intelligencia beépítését a folyamatok 11,5 százalékába, az 6400 milliárdos pluszt hozhatna be a nemzetgazdaságba.

A cégeknek jelentős előrelépést jelenthet

Mint írják, a mesterséges intelligenciával kiegészített dolgozói képességek több szempontból előnyösek lehetnek a magyar vállalati szféra számára. A repetitív és nagyban szabványosítható munkafolyamatok esetén lehetőséget biztosítanak a gyorsabb és precízebb munkavégzésre, míg a jellegzetesen emberi képességeket megkövetelő feladatok esetében az adatvezérelt és az emberi kreativitásnak nagyobb teret engedő munkaköröket támogatják

Az MI Koalíció keretében készült magyar munkaerőpiaci felmérés eredményei értelmében a 2030-as évekre a magyar munkahelyek közül akár 900 000-et is érinthet a mesterséges intelligencia alapú technológiák terjedése. Ez az összes jelenlegi álláshely közel negyede. Egyes szakértői becslések szerint a munkakörök több mint 40%-a már jelenleg is automatizálható, így az átalakítás megvalósulása esetén az élőmunka kiváltásával járhat (ez munkahelyek megszűnését, átalakulását és új, más kompetenciákat igénylő munkahelyek létrejöttét jelenti).

fotó: Flickr/O'Reilly Conferences

Fontos kiemelni, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek ideális esetben mindig csak kiegészítik és erősítik az emberi munkavállalók képességeit, így érve el a kívánt hatékonyságnövekedést. Ugyanakkor a harmonikus ember-MI együttműködés előfeltétele a munkavállalók, és általában a magyar állampolgárok megfelelő szintű felkészítése, valamint a munkaerőpiaci folyamatok előrejelzése, az alkalmazkodás és az átmenet támogatása.

Hogy állna össze a stratégia?

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy:

Magyarország Kormánya, felismerve a technológia jelentette potenciális előnyöket, ugyanakkor számba véve a hozzá kapcsolódó lehetséges kihívásokat, egy átfogó Mesterséges Intelligencia Stratégia megalkotásáról döntött.
A dokumentum 2030-ig szóló célokat jelöl ki, és ezekhez kapcsolódóan 2025-ig tartó intézkedési tervet vázol fel, ugyanakkor kétévente felülvizsgálásra kerül majd. A stratégia ún. alapozó pillérei felkészítik a társadalmat az MI jelentette elkerülhetetlen változások hatékony kezelésére, és a technológia jelentette előnyök lehető legteljesebb kihasználására.

Az alapozó pillérek a magyar mesterséges intelligencia fejlesztések alapvető belső és külső feltételeit hivatottak megteremteni

  • a köz- és magánadatok elérhetőségét biztosító adatgazdaság támogatása,
  • alap- és igényvezérelt kutatói, fejlesztői közösség építése,
  • a technológia magán és vállalati alkalmazását segítő ökoszisztéma építés.
Az MI keretek a fent megnevezett folyamatokhoz szükséges „külső” feltételeket biztosítják. Ezek:
  • a magabiztos MI használathoz szükséges emberi képességek,
  • a szoftveres és hardveres erőforrások rendelkezésre állása,
  • az egyértelmű és a további fejlődést és innovációt támogató szabályozási környezet.
Melyek lesznek a legfontosabb fókuszterületek?

A stratégia kiemelt figyelmet fordít a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások által leghatékonyabban fejleszthető szektorok támogatására: gyártás, agrárium, egészségügy, államigazgatás, logisztika, közlekedés, energetika.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo