Van itt optimizmus, csak nem elég

A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa. Ennek ellenére hazánk még mindig a legpesszimistább országok közé tartozik a régióban. A magyar vállatok számára továbbra is a változó jogszabályi környezet és az adózással kapcsolatos kérdések jelentik a legnagyobb kihívást.

Egy különösen nehéz periódus után az elmúlt időszakban egyre több kedvező hír érkezik a magyar gazdaságból, ami a pénzügyi vezetők hangulatában is érzékelhető. Jelentősen nőtt azok aránya, akik mérsékelt növekedést várnak az előttünk álló évben, és javult a pénzügyi és üzleti környezet megítélése is – derül ki a Deloitte 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi megkérdezésével készített felméréséből. (Más felmérések is alátámasztják, hogy tíz éve nem voltunk ilyen bizakodó hangulatban.)

„Ezzel együtt pozitívabbá váltak a vállalati pénzügyekkel kapcsolatos várakozások is, és vonzóbbá vált a banki finanszírozás a cégek számára. Bár a foglalkoztatási mutatók is javulnak, még mindig több válaszadó számít a munkanélküliség növekedésére, mint a csökkenésére a következő 12 hónapban” – mondta Gaidosch Tamás, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője. Ugyanakkor javultak a várakozások, hiszen fél évvel ezelőtt még 45 százalék számított növekedésre és 7 százalék csökkenésre. (A számok ugyan jól néznek ki, de a valóságban nem rózsás a helyzet.)

Jelentős javulás a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásokban

A hazai és nemzetközi előrejelzések, valamint az elmúlt időszak kedvező gazdasági híreinek is köszönhetően egy év alatt 52-ről 5 százalékra csökkent azok aránya, akik recesszióra számítanak 2014-ben és 2-ről 28 százalékra nőtt azoké, akik mérsékelt növekedést várnak idén. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak a növekedési kilátásokat illetően. (Ugyanakkor a további növekedési potenciálunk aggasztóan alacsony.)

Forrás: Deloitte Magyarország

 

A tartozás a magyar vállalkozások mumusa
Továbbra is a hazai vállalkozások viselik a magyar gazdaság finanszírozási kockázatának oroszlánrészét: a belföldi vállalatközi kifizetéseken belül a halasztott fizetés aránya a teljes volumen közel háromnegyedét teszi ki. Ami különösen rossz jel, hogy a kifizetetlen exportszámlák aránya brutálisan megnőtt, tehát az exportnak is megvan a maga árnyoldala: jól kell megválasztani a külföldi partnereket.
Csökkenő külső bizonytalanság

A külső pénzügyi és üzleti bizonytalanság megítélése is javult: az egy évvel ezelőtti 16 százalékkal szemben 33 százalék látja azt most normálisnak. Ugyanakkor erősen megoszlanak a vélemények, hiszen közel ugyanennyien tartják a normálisnál bizonytalanabbnak (31 százalék) és nagyon bizonytalannak (36%) a külső környezetet.

A magyarok még mindig a legpesszimistábbak

A gazdasági növekedésben, illetve más makrogazdasági mutatókban tapasztalható pozitív változásokkal párhuzamosan a CFO-k optimizmusa növekedett a vállalatuk pénzügyeit illetően is. A legfrissebb felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka látja jobbnak a kilátásokat a 6 hónappal ezelőttihez képest - egy évvel korábban még csupán 20 százalékuk ítélte meg kedvezőbben a megelőző fél évhez képest cége pénzügyeit. A pozitív elmozdulás ellenére a régióban a magyar pénzügyi vezetők még mindig a legpesszimistábbak között találhatóak, csak a szlovén kollégáik tartják rosszabbnak saját cégük helyzetét.

Finanszírozás: vonzóbb banki lehetőségek

53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni. A bankkölcsön megítélése is javult: az egy évvel korábbi 4 helyett 16 százalék tartja azt vonzó finanszírozási megoldásnak. A javuló vélekedés részben a csökkenő kamatkörnyezetnek és ezzel együtt olcsóbbá váló bankhiteleknek köszönhető. A tőkeemelést, mint a finanszírozási formát ugyanakkor még kevésbé tartják vonzónak, mint egy évvel ezelőtt, amit részben a finanszírozás egyéb eszközeinek kedvezőbb megítélése, valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet magyaráz. A jegybank növekedési hitelprogramja is javít a helyzeten. (A hitelprogram forrásaihoz most új feltételekkel, egyszerűbben juthatnak hozzá a vállalkozások!)

Forrás: Deloitte Magyarország

 

Finanszírozási költségek: eltérő vélemények

A válaszadó cégek eltérő hitelminőségi és kockázati profilja miatt jelentősen megoszlik a pénzügyi vezetők véleménye a finanszírozási költség alakulásáról a következő 12 hónapban: 43 százalékuk számít növekedésre (az egy évvel korábbi 38 százalékkal szemben) és 21 százalékuk csökkenésre (az egy évvel korábbi 24 százalékkal szemben).

Bőven lenne pénz a cégeknek
Minden eddiginél bőségesebb hitelforrás áll idén a cégek rendelkezésére. A vállalati hitelpiacot így lényegében az fogja meghatározni, hogy a belső és a külső piacok élénkülése milyen mértékű kapacitásbővítést igényel, és ez mekkora hiteligényt fog generálni a vállalatok részéről.
Eladósodottság: a többség nem számít változásra

Bár a többség (56%) továbbra sem számít változásra a következő 12 hónapban, kismértékben csökkent az 1 évvel korábbihoz képest azok aránya, akik a cégük eladósodottságának növekedésére számítanak (20-ról 18 százalékra) és növekedett azoké, akik a csökkenését valószínűsítik (18-ról 26 százalékra). (A cégek tavaly év végén ismét elkezdtek beborulni.)

Fúziók és felvásárlások: növekvő aktivitás

A fúziók és felvásárlások terén a következő egy évben nagyobb aktivitásra számítanak, mint egy évvel korábban: a kismértékű növekedést valószínűsítők aránya 38-ról 47 százalékra nőtt egy év alatt és csupán 5 százalék számít visszaesésre.

Fő célok és kihívások 2014-ben

A korábbi évekhez hasonlóan a legfőbb üzleti célként 2014-re is a meglévő és az új piacokon történő értékesítés növelését, valamint a kiadások csökkentését említették a pénzügyi vezetők. Az üzleti folyamatok újratervezése és átszervezése az egy éve mért eredményekhez hasonlóan idén is a cégek 90 százaléka számára prioritás, ezen belül azonban jelentősen (26 százalékponttal) nőtt azoknak a vállaltoknak az aránya, amelyek ezt stratégiai fontosságú célként jelölték meg.

A cégek számára a legnagyobb kihívást továbbra is a változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás és az adózással kapcsolatos nehézségek jelentik. A likviditás biztosítása, az IT és egyéb technológiai fejlesztések megvalósítása és a devizaárfolyamok volatilitásával összefüggő kockázatok kezelése szintén sok cég számára jelent nehézséget. A több területen is érzékelhető növekvő optimizmus ellenére négyből három pénzügyi vezető szerint még nem jött el az idő a nagyobb kockázatvállalásra. (Az adminisztrációs terhek csökkentésének kísérleteivel is sokszor öngólt is rúg a kormány.)

Nem lesz könnyű, de jön az új Ptk.
A sokat emlegetett törzstőke-emelési kötelezettségen kívül is jelentős változásokat hoz az új Polgári Törvénykönyv a vállalkozások életében. A cégek azonban csak kevéssé készültek fel az új szabályokra, pedig már a kódex hatálybalépése sem egyszerű feladvány.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo