Újabb rossz hír a magyar gazdaságról

Euróban 1,7, forintban 10 százalékkal csökkent tavaly novemberben az export éves összevetésben. Bár az adat negatív tartalmát némiképp árnyalja, hogy az egy évvel korábbi adat kiugróan magas a közölt érték újabb figyelmeztető jel a magyar gazdaságról.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság visszaesése a 2012-es év utolsó negyedében is folytatódott. Tegnap az ipari termelésről érkezett riasztó adat (novemberben három éve nem látott mértékben, 6,9 százalékkal zuhant az ipari termelés). Ma a másik motor, az export alakulásáról közölt az Központi Statisztikai Hivatal aggodalomra okot adó értéket: 2012. novemberében – az első becslés szerint – a kivitel értéke 2065 milliárd forint (7,3 milliárd euró) volt, amely euróban 1,7, forintban 10 százalékos esést jelent 2011 azonos adatához képest.

Az import ugyanekkor 1865 milliárd forintot (6,6 milliárd eurót) tett ki (euróban 2, forintban 10 százalékos esés éves távlatban). Az egyenleg euróban 10 millióval, forintban 21 milliárddal nőtt, elérve a 704 millió eurót, illetve 199 milliárd forintot. A vizsgált időszakban a forint az euróhoz képest 8,8 százalékkal változott. A novemberi kivitel 77, a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

A tavalyi esztendő első 11 hónapjában – az előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 21 641 milliárd forint, a behozatalé 19 681 milliárd forint volt. A kivitel és a behozatal forintértéke csaknem azonos mértékben, 5,4, illetve 5,6 százalékkal emelkedett, a devizaárfolyamok változása miatt ugyanakkor az euróértékek 1 százalék alatti mértékben növekedtek. A külkereskedelmi mérleg 1959 milliárd forint aktívumot mutatott, ez 71 milliárd forintos javulás a 2011. január–novemberi 1888 milliárd forintos többlethez viszonyítva.

A tavalyi esztendő első 11 hónapjában tehát az export lényegében stagnált. A trend azonban (a novemberi számokat nézve) nem éppen biztató. S egyelőre nem látszanak azok az erők, amelyek a 2011 óta jellemző  egy helyben toporgást kilendítenék a holtpontról.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo