hirdetés

Történelmi csúcsra ért a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 378,65 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken, 327,77 ponttal, 0,65 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.
hirdetés

A részvénypiac heti forgalma 39,274 milliárd forint volt a múlt heti 46,577 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek a héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában emlékeztetett: a héten a hazai blue chip papírok közül az OTP és a Magyar Telekom közölte a második negyedéves számait.

(Fotó: MTI Fotó/Marjai János)

Az OTP-nél a második negyedévben a teljes bevétel és a kamatbevételek is jelentősen nőttek éves alapon. A bank továbbra is elkötelezett, hogy a felfüggesztett 2019-es és 2020-as osztalékot, 119 milliárd forint értékben, kifizesse a részvényeseknek. A mostani pozitív eredmények és az integráció részsikerei is arra ösztökélhetik a vezetőséget, hogy újabb akvizíciós célpontok után nézzenek a már bejelentett szlovén felvásárláson felül is.

Hozzátették, a Magyar Telekom a második negyedévben jelentős éves növekedésről számolt be, szinte minden soron meghaladva az elemzői várakozásokat. A cég vezetősége az erős eredmények miatt javított az idei és középtávú várakozásain is.

Pénteken késő este a Standard & Poor's globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) a várakozásoknak megfelelően változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB/A-2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát. A döntés indoklásában kiemelték, hogy az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést várnak reálértéken a magyar gazdaságban. Az S&P arra számít, hogy az államháztartási hiány 2021-ben a GDP 7,5 százaléka lesz, és 2022-ben is megközelíti a 6 százalékot, a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2021 végén 73 százalék körül lesz. Legutóbb 2020 elején kapott Magyarország a hitelminősítőtől pozitív kilátást, amit azonban nem sokkal később, a koronavírus-járvány kitörését követően visszavágtak stabilra.

  • A magyar részvénypiacon a héten a legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a Magyar Telekom árfolyama emelkedett, pénteki záróára 436 forint, heti forgalma 533,09 millió forint volt.
  • Az OTP-részvények ára 0,66 százalékkal nőtt, pénteken 16 680 forinton zárt a papír, heti forgalma 17,17 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter árfolyama 0,63 százalékkal emelkedett, pénteken a részvény 8780 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,6 milliárd forintot tett ki.
  • A Mol árfolyama 3,88 százalékkal 2430 forintra csökkent, forgalma meghaladta a 8 milliárd forintot.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo