Bár Tokaj neve az elmúlt évszázadokban szorosan összeforrt Magyarországéval, a tokaji bor minőségének, s e által presztízsének sem tett jót az 50 éves nagyüzemi gazdálkodás. Nem csupán a méltó hírnév megteremtése, hanem a szőlőtermelés, borkészítés eredeti hagyományokra alapozott újrateremtése, a terület eredetvédelme, és mindezen érdekek közös érvényesítése céljából alakult meg éppen 10 éve a Tokaj Renaissance egyesület. A ma már 20 tagot számláló szervezethez tartozó borászatok a borvidék területének 20 %-át, mintegy 1000 hektárt birtokolnak. Társulások összetartó ereje nem a piaci érdek, hanem a közös gondolkodásmód, és törekvés a minőségi szőlő- és bortermelésre.
Az egész borvidéket érintő érdekképviseleti munkában együttműködnek Tokaj-Hegyalja többi borászataival is. - mondja Bárány István az egyesület ügyvivője. Nagy eredménynek könyvelik el, hogy nyáron sikerült megváltoztatni a miniszteri rendeletet, melynek értelmében a tokaji borok érzékszervi vizsgálata és minősítése az OBB által ezentúl Tokajban történik, tokaji borászok részvételével.
Reneszánsz
"Tetten érhető Tokaj reneszánsza a nyugat-európai és a tengerentúli piacokon: az elmúlt 10-12 évben több százszorosára nőtt a minőségi tokaji borok eladása". Mondja Bárány István. Majd hozzáteszi: "Sajnos nincsenek azonban pontos statisztikai adatok, a valós üzleti számokat pedig, értelemszerűen senki sem szívesen szellőzteti. Az értékesítési érvrendszerben használható megbízható adatok hiánya így a marketing munkát is nagyon megnehezíti." Az Egyesület 2 évente választ elnököt, a posztot jelenleg Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet igazgatója tölti be. Tokaj-Hegyalja első nagy privát birtoka, francia tulajdonosi hátérrel 1992-ben alakult, s mára 150 hektár területtel rendelkezik. Ebből - Tokajban egyedülállóan - 100 hektár egy tömbben található.
#page#
A borvidék egyik legdinamikusabban fekvő pincészete a Chateau Dereszla, mely 2000-ben került a korábbi francia tulajdonostól, egy másik francia család birtokába. Az elmólt 5 évben 1 milliárd forintot fektetettek be a birtok fejlesztésébe, a 60 hektár ültetvényből 45 hektár a termő szőlő, ám ez 12 különböző helyen fekvő 2-5 hektáros parcellákból áll. A borvidék legkritikusabban megítélt borával, a száraz szamorodni készítésében is próbálnak régi-új módszereket bevezetni, hogy elfoglalhassa méltó helyét a kínálati palettán.
Az egész borvidéken nagy feladat még a művelőddési mód váltás, mely jelentős befektetést igényel a pincészetektől, de erre ma már uniós támogatást is lehet kapni. - mondja Kalocsai László ügyvezető igazgató, a Chateau Dereszla ügyvezető igazgatója.
Terroir
"Eljutottunk a fejlődés egy fokára, kicsit lecsillapodtak a kedélyek, de ez az eredmény még nem elegendő." - fogalmazza meg a maga, és az egyesület filozófiáját Szepsy István, a borvidék szakmailag is legtekintélyesebb, ismert és elismert borásza. A jövő útja - szerintük - egyrészt, a különböző talajú és klímájú területekben, a terroir-ban való gondolkodás, s ahhoz kapcsolódóan új kategóriák kialakítása. Másrészt változatlanul, és egyre erőteljesebben elsősorban a szőlő megművelésére kell koncentrálni: a gyümölcsnek tökélyre kell jutnia, meg kell érnie, ahhoz hogy tökéletes bor készülhessen belőle. A borászatban pedig, még könnyedebb stílusra törekedve, de a belső tartalmat megőrizve, a harmóniát tökéletesen megteremtve lehet piacképes a tokaji bor. - vallja Szepsy István.