hirdetés

Több a fizetésünk, de kevesebb lakáshitelt tudunk felvenni, mint egy éve

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján májusban az átlagos jövedelem 14,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez az érték pedig még a májusi, 10,7 százalékos inflációt is meghaladja. Jövedelmünk vásárlóereje tehát láthatóan 4,2 százalékkal emelkedett. Vajon a magasabb bér miatt egy hiteligényléskor is jobban járunk?
hirdetés

Hétfőn megjelent a 2022. májusi átlagbérre vonatkozó statisztika. Hazánkban az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres - bónusz, jutalom nélküli - átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér - a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres - nagysága pedig nettó 276 000 forint volt.

Mire elég a fizetés? (Fotó: Depositphotos)

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

De mi a helyzet a hitelképességünkkel?

A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek.

Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre.

A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54 százalék és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

Mindezek miatt a minimálbérből élők 600 ezer forinttal kevesebb hitelre jogosultak, a medián fizetést keresők pedig 1,3 millió forinttal kevesebb kölcsönt vehetnének fel 20 éves futamidőre, mint 2022 májusában. A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt. mint egy éve

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo