Tíz éve nem voltunk ilyen emelkedett hangulatban

Annak ellenére is kiugróan jók a magyar gazdasággal szembeni várakozások, hogy az üzleti bizalom stagnált az év elején. 2013 végére, 2014 elejére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Januárban folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének immár több mint egy éve tartó, dinamikus emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások az év első hónapjában is jelentősen, immár nyolc éve nem látott szintre emelkedtek. Az üzleti várakozások most lényegében stagnáltak, de ezzel is maradtak az előzőleg tizenhárom éve nem tapasztalt szinten. Végeredményben 2013 végére, 2014 elejére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon.

Az üzleti szférán belül januárban az ipar kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen a kereskedelmi és szolgáltató vállalatoké. Az optimista cégek aránya 2013 decembere után összességében ismét meghaladta a pesszimistákét, amire ezt megelőzően 2010 végén volt példa. Az ipari bizalmi index januárban az év végi nagy nekilendülés után kissé korrigált. Kissé romlott a termelési kilátások, a rendelésállományok és a készletek megítélése, az elmúlt időszaki termelésről alkotott vélemény viszont javult. (A családi vállalkozások várakozásai is javultak.)

Vége a válságnak? A vezérigazgatók bizakodnak
A tavalyi évhez képest jóval optimistábban vélekednek az üzleti élet meghatározó vállalatainak első emberei: 39 százalékuk „nagyon bizakodó” cége 2014-es árbevételét illetően. A világgazdaság egészét tekintve pedig a tavalyihoz képest kétszer annyian vélik úgy, hogy a helyzet a következő 12 hónapban javulni fog, és csupán 7 százalék szerint számíthatunk hanyatlásra.
Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban is viszonylag szerény mértékben, de tovább emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése lényegében nem változott, de a rendelésállományoké érezhetően kedvezőbb lett. A tartós javulás ellenére ez az egyetlen ágazat, ahol a pesszimista cégek aránya meghaladja az optimistákét. A kereskedelmi bizalmi index értéke 2014 első hónapjában hat havi emelkedést követően nemcsak jelentősen, de a felmérés történetének rekordszintjére is nőtt. Az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése enyhén növekvőnek érzett készletszint mellett jelentősen javult. A szolgáltatói bizalmi index januárban csak minimálisan emelkedett. Az általános üzletmenet megítélése kedvezőbb lett, de a várható forgalomé gyengült. (A magyar vállalkozók jobban bíznak a jövőben, mint régiós versenytársaik.)

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csaknem tizenkét éve volt ilyen gyenge. Az áremelési törekvések kissé minden ágazatban erősödtek, az építőiparban az áremelésre számító cégek aránya beérte az árcsökkentésre számítókét. A fogyasztók inflációs félelme viszont tovább enyhült. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében, az építőiparban és a kereskedelemben javult – ez utóbbinál még soha nem volt ilyen kedvező -, az ipari és szolgáltató cégeknél viszont romlott az előző hónaphoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi index látványosan javult. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is kedvezőbbnek látta, mint decemberben.

A jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben
Rég látott optimizmussal tekintenek a jövőbe a magyarországi vállalkozások, jó hírek jönnek a gazdasági elemzőktől, és bizakodóbb lett a lakosság is. Visszafogott adóváltozások, kedvezőnek tűnő gazdasági környezet – a jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo