Tényleg jöhet a kétsebességes EU

Elindult a vita az Európai Unió jövőjéről az Európai Parlamentben. Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke öt lehetséges forgatókönyvet mutatott be. Feltehetőleg kicsi az esély arra, hogy a változatlan politika mellett voksol majd az Unió.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlamenti képviselők a szerdai vitában mondtak véleményt Juncker bizottsági elnök által ismertetett fehér könyv öt lehetséges forgatókönyvéről. Voltak, akik üdvözölték, hogy a Bizottság több lehetséges utat mutatott fel, mások kritizálták, hogy nem tűzött ki egy irányt.

Antonio Tajani az EP elnöke a vita elején úgy fogalmazott, hogy az EU jövőjéről szóló vitának folytatódnia kell. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Római Szerződés aláírásának hatvanadik évfordulója alkalom arra, hogy az intézmények jobban odafigyeljenek a polgárok aggodalmaira.

Jean-Claude Juncker 5 lehetséges forgatókönyvet ismertetett az európai - 27 tagú - együttműködés jövője kapcsán. „Az a feladatunk, hogy megmutassuk, mire képes és mire nem képes Európa” - mondta, példaként említve, hogy nem lehet a fiatalkori munkanélküliségéért egyedül az EU-t hibáztatni. „Nem ígérhetjük a csillagokat. Néha a legtöbb, amit tehetünk, hogy egy látcsövet kínálunk.”

Kép:EU

Az öt forgatókönyv:

“Folytatjuk, ahogy eddig”,

“Csak közös piac”,

“Többsebességes EU”,

“Kevesebbet hatékonyabban”, és

“Együtt sokkal többet.”

„Nem mondom el, én melyik utat követném, mert a döntés nem az enyém” - mondta az elnök, aki az EP, a nemzeti parlamentek és az állampolgárok bevonásával szeretné a vitát tovább folytatni. A Bizottság szeptemberig, az Unió helyzetéről szóló éves beszédig várja a visszajelzéseket.

A témához az alábbi magyar képviselők kívántak hozzászólást fűzni:

Ujhelyi István (S&D, MSZP): „Az európai közösség stabilitása és benne Magyarország biztonsága, valamint jövője csakis egy erős és szorosabban együttműködő Európai Unióban garantálható. Nem engedhető meg, hogy a kétsebességes modell megvalósulása esetén az Orbán-kormány populista, EU-ellenes politikájának hibája miatt Magyarország a leszakadók közé tartozzon. Mi, a „European ReUnion” című vitairatunkban pontos és világos javaslatokat adunk az EU hatékony átalakítására.”

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): "A Fehér Könyvben vázolt reform-törekvések közül a szociális, ill. a fiskális unió megvalósításához közelebb vivő, a társadalmi igazságosságot jobban érvényesítő változtatások jelentenék a legnagyobb hozzájárulást az európai integráció minőségi megújulásához. Nem véletlen, hogy Orbán és az európai egységesülést ellenző többi nacionalista, populista politikus éppen ezeket támadja a leghevesebben."

Molnár Csaba (S&D, DK): Európa idén 60 éves. A márciusi római ünnepségen új fejezetet kell nyitnunk. Európának kizárólag az emberek jólétére és biztonságára kell koncentrálnia. Minden politikánkat az kell, hogy vezérelje: az emberek jobban és biztonságban éljenek. Ez a garanciája, hogy az európai álmot - miszerint a gyermekek jobban élnek, mint a szüleik - újra ébresszük, a szélsőséges pártok Európa-ellenes támadásait elhárítsuk.

Jávor Benedek (Zöldek, PM): Juncker beszéde alapján a többek közt a magyar kormány által folytatott, napi érdekek vezérelte populista politika eredményeként valós veszéllyé vált a többsebességes Európa kialakulása. Ez súlyos csapás lenne Magyarország számára. Magyarország felzárkózási álmai, amelyek részben az EU, részben a magyar kormányok hibái miatt csatlakozásunk óta sem váltak valóra, ezzel végleg szertefoszlanának.

Balczó Zoltán (független, Jobbik): "Jean-Claude Juncker az EU jövőjére vonatkozóan öt, már ismert forgatókönyvet vázolt fel anélkül, hogy bármelyiket értékelte volna. Nem tudhattuk meg tehát az Uniót irányító testület álláspontját Európa jövőjéről, így a beszédnek különösebb értelme nem volt. Annyi konkrétumra futotta csupán, hogy elítélte a patrióta nacionalizmust, ami egyébként egy fő brüsszelitától nem meglepő."

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo