Az államtitkár kifejtette, a vármegyei és a járási kormányhivatalok munkatársai a Nébih szakértőivel és irányításával végzik a több mint három hétig tartó, összehangolt országos akciót. A komplex vizsgálat-sorozat során, az ünnepi időszaknak megfelelően, kiemelt figyelmet kap az élelmiszer-előállítás és a – forgalmazás mellett a vendéglátás is. A szakmai ellenőrzés az év ezen szakaszában közkedvelt termékek körére is kiterjed.
Dr. Nobilis Márton ismertette, az élelmiszer-előállítás esetében elsősorban a hús és húskészítmények előállítása kapcsán végeznek létesítmény- és élelmiszer-ellenőrzést a szakértők. Az üzletekben, piacokon, ideiglenes árusítóhelyeken, adventi és karácsonyi vásárokon zajló forgalmazás ellenőrzésének középpontjában a friss húsok, valamint a karácsony idején nagy népszerűségnek örvendő élőhal árusítása kerül. Az édesipari termékek értékesítése esetében azok lejárati idejét és nyomonkövethetőségét szemlézik az ellenőrök.
A vendéglátás kiemelt ellenőrzése elsősorban az adventi, karácsonyi rendezvényeken zajlik. A főbb szempontok között a megfelelő higiénia biztosítása, a személyi és technikai feltételek megfelelősége, valamint az eladásra kínált élelmiszerek lejárati ideje, jelölése és nyomonkövethetősége szerepel. A téli ünnepi vásárok és rendezvények kínálatának elmaradhatatlan részei a forralt bor, amelynél a receptúrát tartalmazó gyártmánylap, valamint az alapanyagok eredetének vizsgálata kerül a fókuszba. A téli akcióban a szezonális zöldségek és gyümölcsök származásának, nyomonkövethetőségének ellenőrzése is helyet kap. Sőt, az élelmiszerek mellett a Nébih szakemberei a téli vadmadáreledeleket is vizsgálják.