hirdetés

Szárnyakat kapott az építőipar

Az építőipar termelése 2013 júniusban a kiigazítatlan, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel. Több a megrendelés és nőtt az új szerződések száma is, az elemzők biztatónak tartják az adatokat.
hirdetés

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés az előző havi szinten volt júniusban. Az első félévben az építőipar termelése 7,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termelés júniusi növekedéséhez - a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett - az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá a KSH szerint. Az építőipar termelői árai a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. (Az építőipar a gazdasági növekedéshez is hozzájárult.)

Májusban a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel korrigált adatok szerint is 11,2 százalék volt a bővülés. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés májusban 0,8 százalékkal maradt el az előző havitól. Az év első öt hónapjában pedig 7,5 százalékkal nőtt az ágazat termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése az egy évvel korábbi jelentős visszaesést követően 18,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly júniusinál, amely az alacsony bázis mellett ebben a hónapban is több ipari épület építésén végzett munkából adódott. Az egyéb építmények építése 6,5 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasút-felújítási munkák következtében. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületépítés teljesítménye 2,8 százalékkal nagyobb volt, mint májusban, míg az egyéb építményeké 0,9 százalékkal csökkent.

Aki túlélte, már túl van a nehezén
A tavalyi második félév után ismét negatív rekordot döntött az idei első félévben a megszűnő építőipari cégek száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből. A romlás üteme ugyanakkor lassult, az ágazat megrendelés-állománya és az alapítások száma pedig azt jelzi, hogy az építőipar túl van a nehezén.
Az idén júniusban kötött új szerződések volumene 19,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 13,9 százalékkal nőtt, főleg ipari és egészségügyi épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 23,9 százalékkal emelkedett, a növekedés oka vasútfelújításra kötött nagy értékű szerződés eredménye volt.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,9, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban. (Az építőiparban tapasztalható fellendülés mellett a kkv-k hangulata is egyértelműen javulóban van.)

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint az építőipar teljesítménye elsősorban az állami megrendeléseknek köszönhetően nő az év eleje óta, miközben havi összehasonlításban az év második felében lelassult a szektor emelkedése. Az éves növekedés azért lehetett 12,4 százalék, mert tavaly éppen a júniusi hónap volt a leggyengébb az építőiparban - tette hozzá. Az Erste elemzője arra számít, hogy a felemás kilátások ellenére - miközben várhatóan az állami megrendelések húzzák az építőipar teljesítményét - éves átlagban érdemi emelkedést tud majd felmutatni a szektor. A növekedés mértékét az elemző nem számszerűsítette, mivel ehhez véleménye szerint az év hátralévő részében is emelkedés szükséges havi szinten is, amely azonban még bizonytalan.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője a frissen közölt adatok kapcsán hangsúlyozta, hogy az ágazat, évek óta tartó mélyrepülés után a kilábalás jeleit mutatja. Kifejtette, hogy az utóbbi 3 hónapban a stabilizálódás, óvatos javulás jeleit mutatta az építőipar, és ezt a mostani adat is megerősíti.

Lesz korszakváltás a számlafizetésben?
A polgári törvénykönyv 2013. július 1-jel hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása szigorítja a fizetési határidőket és a késve fizetés esetén alkalmazható szankciókat. Vajon az új szabályozás képes-e csökkenteni a jelenleg jellemző magas fizetési határidőket és késéseket, valamint a körbetartozásokat? 2013-ban a magyar cégekre jellemző átlagos fizetési határidő Magyarországon 28 nap, a késedelem pedig 24 nap.
Emlékeztetett arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves növekedéséhez is hozzájárult az építőipar, amely bár csak 4-5 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, jelentős tényező. Tóth Gergely szerint az állami megrendelések húzzák az építőipart, a lakásépítés továbbra is alacsony szinten van; ha ezt is ösztönözné a kormány valamilyen módon, még jobb lenne az építőipar teljesítménye. A szakértő elmondta: a szerződésállomány volumenének növekedése jó jel a jövőre nézve, és azt mutatja, hogy a szektor lendülete kitarthat a következő hónapokban, akár fokozódhat is. Ő is azt mondta: 2013-ban további javulás várható az építőiparban, éves átlagban nőhet a termelés volumene.

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke úgy vélekedett: az év végére - a 2013-ban véget érő EU-s költségvetési ciklus végére - felgyorsult az uniós támogatások felhasználása, a még jelenlévő szabad források odaítélése és sikeres lehívása is kapaszkodót jelenthet az ágazat számára az elkövetkező évben.

Bizakodásra ad okot szerinte, hogy az építőipar volumenének folyamatos csökkenése megállni látszik, ugyanakkor az elmúlt évek alacsony kibocsátása egyértelműen érezteti negatív hatását az ágazat teljesítőképességén. A szakértő szerint a tavalyi alacsony bázishoz képest a júniusi és az első féléves adat is jelentős növekedés, bár a 2007 óta tartó folyamatos visszaesés miatt fordulatról egyelőre korai lenne beszélni.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo