hirdetés

Számlázhat-e még gyorsan előre egy katás?

Az új kata jogszabály megjelenése óta sokan keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a kata élettartama egy kicsit „meghosszabbítható”, ami a céges partnereknek történő számlázást illeti. Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak – e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de az esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.
hirdetés

A fenti kérdés valóban sokakat érinthet, akár könyvelő, bérszámfejtő, nyelvoktató és egyéb tanácsadó, stb… katás vállalkozásokat. Amire ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet: hogy főszabály szerint a teljesítést megelőzően teljesített kifizetés előlegnek minősül, amelyet követnie kell egy végszámlának a teljesítést követően. Mivel a teljesítés augusztus 31. után lesz, akkor már nem fog élni a KATA-s vállalkozás, ami az előleg számlát kibocsátotta, így végszámlát sem fog tudni kiadni – mutat rá Dr. Korponai Babett. Ez az opció tehát nem életszerű. Más a helyzet, ha egy számlát állítunk ki, amivel kapcsolatban már volt teljesítés augusztus 31. előtt és például 90 napos fizetési határidőt jelölünk meg. Ez esetben nem számít, hogy mikor folyik be a pénzünk, mert a megbízás teljesítése már megtörtént.

Még egy utolsó nekifutás? (Fotó: Depositphotos)

Mikor lehet mégis augusztus 31. utáni időszakra vonatkozó teljesítéssel kapcsolatosan cégek számára előre számlázni?

Amennyiben ún. elszámolási időszakos szolgáltatásról vagy termékértékesítésről van szó, az előre számlázás valós opció lehet. Ugyanakkor, érdemes figyelemmel lenni az adózás rendjéről szóló törvény alapelvi rendelkezéseire is, mely szerint: “Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése ”. Így tehát abból a megfontolásból előre számlázni (jelen esetben augusztus 31. utáni teljesítés esetén), hogy megpróbáljuk megkerülni az adójogszabályokat, erősen kifogásolható lehet – hangsúlyozza Dr. Korponai Babett, ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo