hirdetés

Számlázhat-e még gyorsan előre egy katás?

Az új kata jogszabály megjelenése óta sokan keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a kata élettartama egy kicsit „meghosszabbítható”, ami a céges partnereknek történő számlázást illeti. Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak – e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de az esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.
hirdetés

A fenti kérdés valóban sokakat érinthet, akár könyvelő, bérszámfejtő, nyelvoktató és egyéb tanácsadó, stb… katás vállalkozásokat. Amire ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet: hogy főszabály szerint a teljesítést megelőzően teljesített kifizetés előlegnek minősül, amelyet követnie kell egy végszámlának a teljesítést követően. Mivel a teljesítés augusztus 31. után lesz, akkor már nem fog élni a KATA-s vállalkozás, ami az előleg számlát kibocsátotta, így végszámlát sem fog tudni kiadni – mutat rá Dr. Korponai Babett. Ez az opció tehát nem életszerű. Más a helyzet, ha egy számlát állítunk ki, amivel kapcsolatban már volt teljesítés augusztus 31. előtt és például 90 napos fizetési határidőt jelölünk meg. Ez esetben nem számít, hogy mikor folyik be a pénzünk, mert a megbízás teljesítése már megtörtént.

Még egy utolsó nekifutás? (Fotó: Depositphotos)

Mikor lehet mégis augusztus 31. utáni időszakra vonatkozó teljesítéssel kapcsolatosan cégek számára előre számlázni?

Amennyiben ún. elszámolási időszakos szolgáltatásról vagy termékértékesítésről van szó, az előre számlázás valós opció lehet. Ugyanakkor, érdemes figyelemmel lenni az adózás rendjéről szóló törvény alapelvi rendelkezéseire is, mely szerint: “Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése ”. Így tehát abból a megfontolásból előre számlázni (jelen esetben augusztus 31. utáni teljesítés esetén), hogy megpróbáljuk megkerülni az adójogszabályokat, erősen kifogásolható lehet – hangsúlyozza Dr. Korponai Babett, ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo