hirdetés

Sose gondolná, hogy mire jó egy könyvtár

A könyvtár is a kihalásra ítéltetett intézmények közé sorolódik sokak fejében. Pedig a kölcsönzés éppenséggel virágkorát éli! Csak épp a kínálaton kell változtatni egy kissé a sikerhez.
hirdetés

A könyvtár az egyik legrégibb – tudás- és tárgymegosztáson – alapuló intézmény, amelynek jól bevált rendszerét gondolja tovább a Sacramentói Városi Könyvtár „Library of Things” (Tárgyak tára) projektje, amelynek keretében háztartási gépeket és elektronikus eszközöket lehet kölcsönözni – olvasójeggyel.

Sok hasznos dologra lehet itt szert tenni
Kép: Wikipedia

Az igényekről szavazást tartottak, így vettek be a kínálatba varrógépet, laminálóberendezést és 3D nyomtatót is. A következő körben pedig többek között GoPro kamera kerül a „gyűjteménybe”.

„Magkönyvtárat” is üzemeltetnek, ahonnan a kiválasztott csomag magot el lehet vinni, és ha a kölcsönbe vevőnek sikerül azokat kicsíráztatni, és felnevelni a növényt, a termésből származó magokat viszi vissza a könyvtárba. A projekt célja bebizonyítani, hogy a könyvtár átértelmezve abszolút hasznos része a modern kor mindennapjainak is.

Megosztás jön a vásárlás helyett

Gyökeresen változtak meg a vásárlási szokások az elmúlt fél évtized során. Az egyik legérdekesebb trend a közösségi fogyasztás – a bérlés, a csere vagy éppen a használt cikkek – térhódítása: egy felmérés szerint a magyarok 37 százaléka a korábbiaknál gyakrabban vásárol használt árucikket, 29 százalékuk pedig gyakrabban bocsátja áruba saját javait. Ez a trend pedig várhatóan erősödni fog, hiszen már Magyarországon is egyre keresettebbek az online piacterek és a közösségi szolgáltatások. Így például egyre jelentősebb szerepet kap a hazai ingatlan- és a turisztikai piacon olyan közösségi szálláshely-szolgáltató, amelynek segítségével olcsón és egyszerűen „költözhetünk be” helyiek ingatlanába egy nyaralás alkalmával vagy akár hosszabb időre. Létezik már magyar ötleten alapuló közösségi gasztronómiai szolgáltató vállalkozás is, és egyre többen vannak azok is, akik szerényebb térítés fejében kölcsönveszik vagy kölcsönadják a ház körüli munkákra alkalmas gépeket. A működési modellről és sikeres hazai és külföldi példákról olvashat itt.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo