Az elmúlt 15 évben az ágazat átrendeződött, elsődlegesen nagyüzemi termelés folyik, de reneszánszát éli a hobbinyúltartás is – fűzte hozzá. A kihívások között említette a szigorú állattartási előírásokat, a járványvédelmi kockázatokat, valamint a takarmány- és munkaerőhiányt, valamint a belföldi fogyasztás csökkenését. Az ágazat jövője szempontjából a digitalizáció, a korszerűbb technológiák alkalmazása és fiatalok bevonása jelenthet megoldást.
Mint mondta, a „Rabbit Meat EU” néven futó promóciós kampány kétéves előkészítés után az agrártárca és az AMC támogatásával valósul meg. A spanyol féllel közösen a következő három évben a két országban népszerűsítik majd a húsfogyasztást 4,27 millió eurós költségvetésből, aminek egyharmada jut a magyar félnek. A szakmai szervezet szerint sikernek minősülne, ha a piaci penetráció 2 százalékkal növekedne a program három éve alatt. A kampányban két fő korosztályt céloznak meg: az idősebb (60 plusz) korosztályt, valamint a Y generációt (25-44 év). Az idősebb korosztály számára nem ismeretlen a nyúlhús, ezért szerepel a marketing üzenetben az influenszer nagyszülők megnevezés – mondta.
Gál Tímea, az InnoFood Marketing nemzetközi projektmenedzsere a kampány részleteit ismertetve elmondta, hogy az elsősorban közösségi médiafelületeken fut, de lesznek áruházi kóstoltató kampányok is. A lakossági fogyasztók mellett a vendéglátó szektort is bevonják a kampányba, és október 4-én, az Európai nyúlhús napok alkalmából mintegy 40 étteremben lehet majd nyúlhúst kipróbálni, de várják még további éttermek jelentkezését.