Nagyot drágult a sajt és a vaj

Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális mutatója, miután jelentősen megdrágult a növényi olajok jegyzése – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A tejtermékek árindexe 1,9 százalékkal nőtt múlt hónapban, amivel 21,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintjét. A drágulás mögött leginkább a sajt és vaj nemzetközi áremelkedése állt, míg a tejpor jegyzése csökkent.

Szembe menve az általános trenddel, a húsfélék árindexe 0,3 százalékkal zsugorodott szeptember óta, főként a sertéshús árcsökkenése miatt, köszönhetően a megnövekedett termelésnek Nyugat-Európában a gyenge belső és nemzetközi kereslet közepette. A baromfihús ára is csökkent, míg a birkahúsé változatlan maradt. A marhahús ára azonban valamelyest nőtt az élénkülő globális kereslet közepette.



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo