Minél kisebb a vállalat, annál nagyobb a profit?

A magyar kkv-k többsége csökkenő profitnövekedéssel számol, kivéve a mikrovállalkozások, ahol jelentősen megugrottak a várakozások. Egy évvel ezelőtt éppen a kisebb cégek kilátásai voltak sötétebbek.

Átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 2,6 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a magyar kis- és középvállalkozások (kkv). A pénzügyek jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Mindemellett közel került egymáshoz a vevői és szállítói számlák teljesítésének határideje, így csökkentve a finanszírozandó időtávot, ami javíthatja a cégek likviditási helyzetét – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A kutatás eredményei szerint az árbevétel várakozások immár egy éve növekednek folyamatosan, az eredményvárakozásoknál azonban egy csökkenő tendencia vette kezdetét. Így az árbevétel és eredményvárakozások mértéke nem együttesen mozog, hanem egyre távolabb kerül egymástól. „A cégvezetők jelenleg átlagosan 5,3 százalékos árbevétel növekedést valószínűsítenek, ami az előző negyedévhez képest csupán 0,2 százalékpontos, de az egy évvel korábbi értékhez (4%) viszonyítva jelentős elmozdulás. A kkv-k többsége (51%) továbbra is 0-6 százalék közötti árbevétel növekedéssel számol, azonban egyre több cég (34%) ennél nagyobb árbevétel növekedést prognosztizál. Az árbevétel csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (15%) nem változott az előző negyedévhez képest” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. (Más felmérések szerint is optimistábbak lettek a cégek.)

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai meglehetősen vegyes képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak a jövőt illetően, ők átlagon felüli, 6,6 százalékos árbevétel növekedést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 5,1 százalékos értékkel. Ezzel szemben a kis- és középvállalkozások árbevétel várakozásai ennél jóval szolidabbak, 4,2 és 4,4 százalékra mérséklődtek az előző negyedévhez (5,3 és 5,7%) képest.

Fordulópont a kkv-k életében
Az utóbbi évek gyengébb teljesítménye után tavaly megfordulni látszott a trend a kkv-k háza táján, mind a foglalkoztatás, mind a hozzáadott érték nőtt a köreikben. Idén még jobban teljesíthetnek.
Míg az árbevétel várakozások folyamatosan növekednek, addig eredményüket tekintve egyre visszafogottabbak a cégvezetők. Legtöbbjük (79%) ugyan továbbra is emelkedést prognosztizál, de a nyereség átlagos mértéke negyedévről negyedévre egyre alacsonyabb. Az átlagos elvárás jelenleg a 2,6 százalékos eredménynövekedés, szemben a korábbi negyedévek 2,8 százalékos és 3,3 százalékos értékeivel. A következő egy év eredményét tekintve szintén a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, ők 3,4 százalékos profitnövekedéssel számolnak, ami átlagon felüli. A kis- és középvállalkozások ennél jóval borúsabban látják a jövőt, előbbi átlagosan 1,7 százalékos, utóbbi mindössze 1,4 százalékos profitnövekedést vár idén. (Egy évvel ezelőtt a kisebb cégek sötétebben látták a jövőjüket.)

A zsugorodó profitvárakozások ellenére a legutóbbi felmérés alkalmával a vevőkkel kapcsolatos elvárások javulni tudtak, ami azért különösen fontos, mert a vállalkozások ezt tartják a jövőjüket meghatározó legfontosabb tényezőnek. (A családi vállalkozások várakozásai is javultak.) Az erősödés annak köszönhető, hogy a vállalkozások piaci várakozásai javultak, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belső fogyasztás és a folyamatosan bővülő kiskereskedelmi forgalom áll. „A vevői számlák kifizetésének határideje, illetve a finanszírozandó időtáv rég nem látott szintre csökkent. Jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony fizetési határidőre legutóbb 2007-ben volt példa. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások átlagosan 21 napos határidővel teljesítik a szállítói számlákat, így a finanszírozandó időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése jelentősen javítja a cégek likviditási helyzetét” – mondta el a szakértő.

Jobban bíznak a jövőben a magyar vállalkozók
A nemzetközi és a régiós átlagnál is bizakodóbbak a magyar cégvezetők. A nemzetközi és a magyar gazdasági helyzetet is egyre pozitívabban értékelik a hazai vállalatok. Nagy hangsúlyt helyeznek a földrajzi terjeszkedésre, valamint az innovációra és a kutatás-fejlesztésre.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo