hirdetés

Minél kisebb a vállalat, annál nagyobb a profit?

A magyar kkv-k többsége csökkenő profitnövekedéssel számol, kivéve a mikrovállalkozások, ahol jelentősen megugrottak a várakozások. Egy évvel ezelőtt éppen a kisebb cégek kilátásai voltak sötétebbek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 2,6 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a magyar kis- és középvállalkozások (kkv). A pénzügyek jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Mindemellett közel került egymáshoz a vevői és szállítói számlák teljesítésének határideje, így csökkentve a finanszírozandó időtávot, ami javíthatja a cégek likviditási helyzetét – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A kutatás eredményei szerint az árbevétel várakozások immár egy éve növekednek folyamatosan, az eredményvárakozásoknál azonban egy csökkenő tendencia vette kezdetét. Így az árbevétel és eredményvárakozások mértéke nem együttesen mozog, hanem egyre távolabb kerül egymástól. „A cégvezetők jelenleg átlagosan 5,3 százalékos árbevétel növekedést valószínűsítenek, ami az előző negyedévhez képest csupán 0,2 százalékpontos, de az egy évvel korábbi értékhez (4%) viszonyítva jelentős elmozdulás. A kkv-k többsége (51%) továbbra is 0-6 százalék közötti árbevétel növekedéssel számol, azonban egyre több cég (34%) ennél nagyobb árbevétel növekedést prognosztizál. Az árbevétel csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (15%) nem változott az előző negyedévhez képest” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. (Más felmérések szerint is optimistábbak lettek a cégek.)

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai meglehetősen vegyes képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak a jövőt illetően, ők átlagon felüli, 6,6 százalékos árbevétel növekedést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 5,1 százalékos értékkel. Ezzel szemben a kis- és középvállalkozások árbevétel várakozásai ennél jóval szolidabbak, 4,2 és 4,4 százalékra mérséklődtek az előző negyedévhez (5,3 és 5,7%) képest.

Fordulópont a kkv-k életében
Az utóbbi évek gyengébb teljesítménye után tavaly megfordulni látszott a trend a kkv-k háza táján, mind a foglalkoztatás, mind a hozzáadott érték nőtt a köreikben. Idén még jobban teljesíthetnek.
Míg az árbevétel várakozások folyamatosan növekednek, addig eredményüket tekintve egyre visszafogottabbak a cégvezetők. Legtöbbjük (79%) ugyan továbbra is emelkedést prognosztizál, de a nyereség átlagos mértéke negyedévről negyedévre egyre alacsonyabb. Az átlagos elvárás jelenleg a 2,6 százalékos eredménynövekedés, szemben a korábbi negyedévek 2,8 százalékos és 3,3 százalékos értékeivel. A következő egy év eredményét tekintve szintén a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, ők 3,4 százalékos profitnövekedéssel számolnak, ami átlagon felüli. A kis- és középvállalkozások ennél jóval borúsabban látják a jövőt, előbbi átlagosan 1,7 százalékos, utóbbi mindössze 1,4 százalékos profitnövekedést vár idén. (Egy évvel ezelőtt a kisebb cégek sötétebben látták a jövőjüket.)

A zsugorodó profitvárakozások ellenére a legutóbbi felmérés alkalmával a vevőkkel kapcsolatos elvárások javulni tudtak, ami azért különösen fontos, mert a vállalkozások ezt tartják a jövőjüket meghatározó legfontosabb tényezőnek. (A családi vállalkozások várakozásai is javultak.) Az erősödés annak köszönhető, hogy a vállalkozások piaci várakozásai javultak, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belső fogyasztás és a folyamatosan bővülő kiskereskedelmi forgalom áll. „A vevői számlák kifizetésének határideje, illetve a finanszírozandó időtáv rég nem látott szintre csökkent. Jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony fizetési határidőre legutóbb 2007-ben volt példa. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások átlagosan 21 napos határidővel teljesítik a szállítói számlákat, így a finanszírozandó időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése jelentősen javítja a cégek likviditási helyzetét” – mondta el a szakértő.

Jobban bíznak a jövőben a magyar vállalkozók
A nemzetközi és a régiós átlagnál is bizakodóbbak a magyar cégvezetők. A nemzetközi és a magyar gazdasági helyzetet is egyre pozitívabban értékelik a hazai vállalatok. Nagy hangsúlyt helyeznek a földrajzi terjeszkedésre, valamint az innovációra és a kutatás-fejlesztésre.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo