Mik a jó fizetett hirdetések alapelvei?

A BP Digital SEO ügynökség közel 47 hete tart csapat reggeliket marketing szakemberek, vállalkozók bevonásával. A legutóbbi alkalmon Fodor Ákos PPC specialistát, a Markestic digitális ügynökség vezetőjét látták vendégül, aki a szakmájáról és annak gyakorlati felhasználásáról mesélt. Kiderült, hogy milyen szempontok szerint dolgozik egy jó PPC szakember, és mindez milyen összeköttetésben áll a keresőoptimalizálással.

Mi az a PPC?

A PPC alapvetően a legkülönfélébb kattintás alapú hirdetéseket takarja, ami az egyik legelterjedtebb eszköz a promóciós világban. Nemcsak a Facebookra és a Google-re vonatkozik, hanem akár az egyéb közösségi médiára, az Árukeresőre, az Árgépre és az ehhez hasonló felületekre is. A legtöbbet használt PPC rendszernek a Google Ads és a Facebook számít. Együttesen nagyjából hetven százalékot hasítanak ki az ehhez hasonló hirdetési felületekből. 

depositphotos.com

A kifejezés az angol Pay per Click rövidítése, és célja jellemzően az, hogy egy adott webhelyre minél több látogatót tereljen. (Azt azonban fontos leszögezni, hogy egy Facebook vagy egy YouTube videós kampány esetében inkább a branding a cél, mintsem az átkattintás.) A lényege, hogy a hirdetés megjelenik egy keresőmotorban vagy a közösségi média felületein, és ahányszor a felhasználó rákattint, a hirdető vagy egy bizonyos összeget fizet a hirdetéskezelő platformnak vagy pedig megjelenés alapon történik az elszámolás. Az Árukereső és a hozzá hasonló portálok pedig szintén kattintás alapján működnek. Az Árukereső esetében lehetőség van százalékos jutalék alapú elszámolásra is. 

A kampányok során webhelyhez, termékhez, szolgáltatáshoz vagy egyéb tartalomhoz kapcsolódó kulcsszavakra licitálnak azért, hogy ezek megjelenhessenek a keresőmotorban. A Google és a Bing esetében licit árát több tényező határozza meg. Elsősorban az, hogy az adott kulcsszóra hány versenytárs tart igényt. A befolyásolási tényezők közé tartoznak még a hirdetésbővítmények, a hirdető minőségét értékelő quality score és a CPC, ami egy konkrét számot takar az adott kattintás árát illetően. Ha például sok hirdető vesz részt egy aukcióban, akkor általában magasabb a CPC. Minőségi quality score esetében azonban ez a szám egyedileg lejjebb tornázható.  Az adott hirdetés a Google Search esetében rendelkezik még pozícióval is. Minél jobb hirdetőnek számít valaki, azaz minél magasabb a quality score-ja, annál olcsóbban kaphat kattintásokat az adott pozícióban. 

Milyen egy jó PPC-s?

Már nemcsak külföldön, de Magyarországon is nagyon sokan foglalkoznak PPC-vel. Az online marketing egyéb területeihez hasonlóan sokak szerint a PPC-t könnyű megtanulni, ebből adódóan nagy a szórás a szakmán belül. Fodor Ákos éles határt húz meg a profi szakember és a kevésbé tapasztalt szakember között. Sok olyan hirdetési fiókot látott már, amit bár korábban kezelt PPC-s, mégis alapvető hibák fedezhetőek fel benne.

Tízből hat fiók esetében azt tapasztalja, hogy bár alapvető beállításnak számít, sokan mégsem foglalkoznak az UTM-paraméterekkel. Ez az eszköz azonban egy online marketinges számára elengedhetetlen, hiszen a forgalmi forrásokat lehet általa pontosan monitorozni. Gyakran lát olyat is, hogy egymással konkuráló kulcsszavak vannak a különböző kampányokban, pedig ez alapvető hibának számít a fiókok beállításakor.

Fodor Ákos szerint a jó PPC szakembert nemcsak a szakmában eltöltött évek határozzák meg, hanem azon is sok múlik, hogy mekkora összegekkel dolgozik. A legtöbb magyar PPC-s nem találkozott még nagy költésű fiókokkal, hanem havi szintre lebontva kisebb összegekkel gazdálkodnak. Természetesen át kell látni a PPC területeit, amihez idő kell. Ugyanakkor az a szakember, aki három hónapon keresztül dolgozott nagyobb költésekkel, annak sokkal több tapasztalata van, mint annak, aki hosszú ideig foglalkozott havonta ötvenezer forinttal. Éppen ezért Fodor Ákos a senior belépő szintet minimum 1 millió eurónál határozza meg. Az 1 millió eurós költés mellett még kevesebb embernek van tapasztalata nemzetközi piacra lépéssel kapcsolatban.

A marketing funnel

A PPC erőssége tehát a jól beállított hirdetéseken, kampányokon alapul. Mégis ez a módszer hogyan építhető be a(z online) marketingstratégiába? Hol a helye a nagy összképben a PPC-nek? Ezek nagyon fontos kérdések, éppen ezért kell megemlítenünk a marketing funnelt, vagy magyarosítva a marketing tölcsért. A PPC ugyanis szerves részét képezi a marketing funnel több pontjának is.

A funnel az alábbi részekből áll: 

  • Figyelemfelkeltés (Awareness) - a honlapra érkező látogató még csak ismerkedik a márkával, a termékekkel és az értékkel, amit képvisel.
  • Érdeklődés (Interest) - a felhasználó az addigi ismeretei alapján érdeklődni kezd a termék vagy a szolgáltatás iránt. 
  • Megfontolás (Consideration) - a felhasználó itt már komolyan fontolgatja a vásárlást.
  • Szándék (Intent) - a termék vagy a szolgáltatás a kosárba kerül, de a döntés még nem végleges.
  • Értékelés (Evaluation) - a felhasználó eldöntötte, hogy megvásárolja a terméket, elindítja a kifizetés folyamatát.
  • Vásárlás (Purchase)  - a felhasználó vásárlóvá válik.
Fodor Ákos webáruházak esetében először mindig search (keresés alapú) kampányokat futtat. Ilyenkor a felhasználó egy bizonyos kulcsszó segítségével keres a termékre, szolgáltatásra, és a PPC hirdetés segítségével juthat el az adott honlapra. Ez a megoldás a leghatékonyabb és a legfontosabb, erősíti az Awarenesst. Foglalkozni kell még a márkával is, amihez a brand kampányok szükségesek, de a remarketingről sem szabad megfeledkezni. 

A PPC és a SEO kapcsolata

A BP Digitalnál is sokszor találkozunk olyan ügyféllel, aki a PPC költések rovására szeretne SEO-t venni vagy vica versa. Sokszor tűnhet úgy, hogy a SEO és a PPC riválisa egymásnak, hiszen mindkét módszernek a lényege, hogy forgalmat generáljon, és így a vállalkozás bevételhez juthasson. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mivel a két technika más eszközökkel dolgozik és sokkal inkább kiegészítik egymást. Figyelembe kell venni, hogy a PPC előnye a gyors eredmények megjelenése, azonban ez teljes mértékben a pénztől függ. Ezzel szemben a SEO lassabb, viszont költségvetés szempontjából olcsóbbnak számít. Éppen ezért kell tisztában lenni azzal, hogy az adott vállalkozás pontosan mit szeretne elérni, mennyi idő alatt és mekkora büdzséből.

A fentiek fényében a két eszközt egymás mellett érdemes használni.. A PPC és a SEO jól tudnak együttműködni, ezért érdemes kihasználni a bennük lévő lehetőséget. A siker érdekében szükséges egy jól kidolgozott stratégia, amelyben a két megoldás kölcsönösen támogatja egymást. Mind a felhasználónak, mind a hirdetőnek és természetesen a Google-nek is fontos a releváns tartalom. A felhasználó ugyanis a számára elég információt nyújtó oldalra fog kattintani, ahol aztán előbb vagy utóbb vásárolni fog. Éppen ezért nem mindegy, hogy a felhasználó milyen landing page-re érkezik. Sokkal hatékonyabb, ha az adott kulcsszóra a hirdetés nem a főoldalra, hanem valamilyen értéket kínáló, specifikus aloldalra mutat. Az olvasó így egy számára releváns, minőségi információban gazdag oldalra jut, ami kielégíti keresését. A megfelelő minőség előállításához a SEO a legjobb eszköz, hiszen így a tartalom nem csak a felhasználónak, de a keresőmotorok számára is szimpatikus lesz.

Mind a PPC, mind a SEO azt a célt szolgálja, hogy minél több potenciális vásárló látogasson el az adott honlapra. A PPC ereje a gyorsaságban rejlik, ugyanakkor költségekkel jár, míg a SEO hosszú távon fejti ki a hatását. Abban az esetben, ha a két eszköz kiegészíti egymást, még jobb eredményeket lehet elérni. 

Szerző

Szesztay Péter

Online marketing szakember, a BP Digital SEO ügynökség tulajdonosa és ügyvezetője. Szakértő csapatával startupoknak, valamint közép- és nagyvállalatoknak segít növekedni keresőoptimalizálás és online marketing eszközökkel. Az online marketing mellett vállalkozás- és üzletfejlesztéssel foglalkozik – a Hiventures mentoraként segíti innovatív vállalkozások fejlődését.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo