hirdetés

Meredeken estek a reálbérek szeptemberben

Az esztendő első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint. Az első kilenc hónapban 219 690 forint volt a bruttó átlagkereset.
hirdetés

Szeptemberben a bruttó átlagkeresetek 3,7, a nettó bérek 1,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél. A 6,6 százalékos szeptemberi inflációval számolva a családi adókedvezmény hatása nélkül számított reálbérek 5,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérve.

Figyelmeztet az ngm
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (ngm) az adatismertetés után kiadott közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH által közölt 138 000 forintos szeptemberi nettó bér és egy százalékos éves emelkedése nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezmények további kedvező hatását. Az elmúlt évben tapasztalt dinamikus növekedéshez viszonyított visszafogottabb nettóbér alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható - mutatott rá az ngm.
Lassult a versenyszférában a bérnövekedés

A vállalkozói szektorban a szeptemberi bruttó bérek 6,6, a nettó keresetek 3,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, míg a rendszeres jövedelmek 6,8 százalékkal nőttek. Az első kilenc hónapban 7,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek a versenyszférában, a nettó bérek 4,1, a rendszeres jövedelmek 8,1 százalékkal nőttek.

Nőtt alkalmazottak száma szeptemberben
A vállalkozásoknál alkalmazottak létszáma mintegy ezer fővel nőtt szeptemberben, de 1,9 százalékkal, 36 ezerrel kisebb volt, mint egy évvel korábban.
Az adatok szerint a versenyszférában megkeresett rendszeres jövedelem 6,8 százalékos növekedési üteme kézzelfogható lassulás az előző havi 7,9 százalékhoz képest és a legkisebb emelkedés március óta. A rendszeres bruttó átlagkereset 214 331 forintos szintje február óta a legalacsonyabb és 4431 forinttal alacsonyabb a májusi csúcsnál - közölte a KSH.
Több közfoglalkoztatott kevesebb pénzért
A közfoglalkoztatottak száma szeptemberben megközelítette a 107 ezret, 38 ezerrel, 55 százalékkal többen voltak, mint egy évvel korábban. Csaknem 80 százalékuk teljes munkaidőben dolgozott, de a 72 356 forint átlagkeresetük éppen 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.
Kompenzációt kaptak a közszolgák

A költségvetési szektorban - közfoglalkoztatottak nélkül számolva - a szeptemberi bruttó keresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a közfoglalkoztatottakkal együtt viszont 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Jelentésében a KSH kitért arra is, hogy január-szeptemberben a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 54 százaléka (a közfoglalkoztatottak nélküli létszám 60,3 százaléka) átlagosan 10 000 forint  -  az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült. Ennek hatása a közszféra bruttó jövedelmi pozícióit 1,8 százalékponttal javítja.

Szeptemberi legek
Az év első kilenc hónapjában a legtöbbet fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (457 200 forint), ezt az információ és kommunikáció (405 700 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (387 900 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (138 800 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (150 800 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (159 700 forint) ágakban dolgozók kerestek.
A közfoglalkoztatottak nélkül, de a kompenzáció figyelembevételével számított növekedés így a költségvetés területén 5,3 százalék a korrigálatlan 3,5 százalékkal szemben. 2012 januártól a nonprofit szervezetek egy részénél is részesülhetnek az alkalmazásban állók kompenzációban, ahol a teljes munkaidőben dolgozók mintegy 8,6 százaléka kapott ezen a címen 10 200 forintot.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo