Melyik a legkomplexebb adózási kérdés a multicégek szerint?

2016-hoz és 2018-hoz hasonlóan a tavalyi évben is a transzferárazás minősült a legfontosabb és legösszetettebb adózási kérdésnek a nemzetközi nagyvállalatok számára – derül ki a 2020-as globális adóügyi felmérésből, melynek célja, hogy rávilágítson a multinacionális vállalatok által legösszetettebnek tartott adózási területekre és azokra az adókockázatokra, amelyeket nemzetközi üzleti tevékenységük során figyelembe kell venni. A BDO Magyarország ügyvezetője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, melyre a vállalatoknak ügyelnie kell a transzferárazás kérdéskörében.

A 2020-as globális adóügyi felmérés (2020 Global MNC Tax Complexity Survey) nemrégiben közzétett eredményei azt mutatják, hogy tizenöt adózási kérdés közül a transzferárazás áll a komplexitási skála élén. A felmérés megerősíti, hogy a transzferárazás az egyik legfontosabb és a legösszetettebb adózási kérdésnek számít hosszú évek óta a multik működésében: a transzferár kérdéskörét 110 válaszadó ország 63%-a minősítette az adójogszabályok legösszetettebb területének.

Ezek az eredmények nem meglepőek annak fényében, hogy a transzferárazás az OECD akcióterveinek középpontjában áll és ezáltal a multinacionális vállalatoknak foglalkozniuk kell az iránymutatásokban leírtakkal, mint például a csoporton belüli részletes kockázatelemzés, mely segít felmérni, mely egységek viselik és melyek ellenőrzik a pénzügyi kockázatokat. Ezek egyértelmű elhatárolása jelentős hatással van a szokásos piaci ár meghatározására minden vállalatközi ügylet esetében.

(Fotó: Pixabay)

A multinacionális vállalatok szemszögéből vizsgálva érthető a transzferár kérdéskörének népszerűsége, mivel a belső értékláncokban az értékteremtő folyamatok országhatárokon átívelő pénzügyi leképezése transzferárak nélkül szinte lehetetlen lenne. A transzferár intézménye azonban egyediségéből adódóan megnehezíti a transzparens monitoringot, amely adózási szempontból bonyolult feladványt állít az alkalmazó szervek számára.

A felmérés alapján szükséges kiemelt figyelmet fektetni a nagy kockázatú ügyletek elemzésére és dokumentálására, hogy az ezekből eredő transzferárképzés összhangban legyen az értékteremtéssel. A vállalatoknak kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy minden esetben elvégezzék a dokumentáció három szintjéhez szükséges kutatásokat (országonkénti jelentés, fődokumentum, helyi dokumentum(ok) és az immaterális javak (DEMPE elemzés) valamint a pénzügyi tranzakciókhoz szükséges elemzéseket. Ezek alapján egyértelmű, hogy a multinacionális vállalatoknak sok időt és erőforrást kell fordítaniuk a transzferár-tervezésre és az előírásoknak való megfelelésre.

„Ha előre tekintünk a két év múlva esedékes felmérés eredményeire, akkor várhatóan a transzferárazás a jelenleginél is magasabb százalékban bizonyul majd a legkomplexebb témakörnek, mivel a multinacionális vállalatok digitális jelenlétére vonatkozó új adóztatási rend bevezetése is hamarosan aktuálissá válik” – fejtette ki Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője. „Az OECD égisze alatt a 140 országot tömörítő Inkluzív Keret („Inclusive Framework”) tagjai aláírták azt az új adó- és transzferár-megközelítést, ami alapján bizonyos multinacionális vállalatok nemcsak ott adóznának, ahol hagyományos adóügyi jelenléttel rendelkeznek, hanem ott is, ahol digitális tevékenységből származó jövedelemre tesznek szert. Ez a javaslat a kétpilléres megközelítés "első pillérének" nevezhető, amelynek első pillére a digitális gazdaság megadóztatását, a második pillér pedig egy előre meghatározott minimális adóteher előírását tartalmazza.”

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo