Megtorpant a magyar gazdaság

Az előző negyedévhez képest stagnált a GDP, éves összehasonlításban viszont 1,5 növekedést mutat - közölte a KSH. A Nemzetgazdasági Minisztérium számított a rosszabb adatokra, míg az elemzők - a kormányzattal egyetértésben - két százalékos év végi növekedést prognosztizálnak.

A 2011. második negyedévi növekedési ütem elmarad az első negyedévitől, a növekedés hajtóereje továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg maradt.

A mezőgazdaság 24 százalékos növekedést produkált - részben a kedvező időjárásnak köszönhetően - az előző évi adatokhoz képest, nőtt az ipar hozzáadott értéke is (5,6 %-al), de továbbra is romokban hever az építőipar (-10,3 százalék), 0,3 százalékkal csökkent a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke is. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,4 százalékkal csökkent. A szolgáltatásokon belül legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció ág hozzáadott értéke nőtt, 1,9 százalékkal.


Forrás: MTI

Az ipari termelés motorja - az elmúlt negyedévekhez képest kisebb mértékű növekedés ellenére - változatlanul az export-orientált vállalatok teljesítménye. A legnagyobb mértékű növekedés a csekély súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában volt, míg a legnagyobb mértékű visszaesést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában regisztrálta a KSH, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következményeként. A külkereskedelmi forgalomban, folyó áron 675 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export és az import volumene immár csak egyszámjegyű növekedést mutatott, az export 8,8, az import 6,1 százalékkal nőtt.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint
A második negyedévben a gazdaság teljesítménye stagnált az előző negyedévhez képest. A mezőgazdaság 9,2 százalékos növekedést, míg az ipar 0,9, az építőipar 4,9, a szolgáltatások összesen pedig 0,5 százalékos mérséklődést mutatott. A háztartások fogyasztási kiadása nem változott. Az export 1 százalékkal, míg az import 3,5 százalékkal csökkent.

A háztartások fogyasztásának csökkenése megállt és 2011 második negyedévében 0,1 százalékkal növekedett. Ez a KSH szerint annak köszönhető, hogy a háztartások fogyasztási kiadása, ha szerény mértékben is, de emelkedni kezdett, 0,4 százalékkal nőtt.

NGM: erre számítottunk

Nem lepődött meg a hazai gazdaság lendületvesztésén a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely lapunknak eljuttatott közleményben leszögezi: a világgazdasági hatásokat nem kerülheti el az ország, így az adatainkban a nyugati államok (különösen Németország, mint fő export célország) trendjei gyorsan megjelennek.


Forrás: NGM

Az NGM örömét fejezte ki a fogyasztások 0,1 százalékos növekedése miatt, mint írják, "a kormányzat rendelkezésre álló jövedelmet növelő intézkedéseinek hatása kezd mutatkozni a részletes számokban."

A szaktárca szerint a ma megjelentetett adatok alapján kijelenthető, hogy a gazdaság belső motorja, a fogyasztás a stabilizálódás jeleit mutatja, azonban az exportszektor átmeneti lendületvesztése, illetve a továbbra is gyenge beruházási dinamika ellentételezi ezt a hatást. Az NGM reményei szerint az előttünk álló negyedévekben a belső kereslet további pozitív jeleket fog felmutatni, amely a bizonytalan külpiaci konjunktúra mellett is stabilizáló erővel hathat a növekedésre.

Az EU tovább növekszik
Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió bruttó hazai terméke 2011 második negyedévében 1,7 százalékkal bővült az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Az első negyedéves adatokhz képest a növekedés már lényegesen kisebb, 0,2 százalékos volt. Az export 1 százalékkal nőtt az eruózónában és 0,6-al az EU27-eknél. A rendelkezésre álló éves adatok szerint az EU tagországok közel felében az EU átlaga fölötti volt a gazdasági növekedés. Öt tagország, köztük Magyarország az EU átlaga körüli növekedést mutatott, míg Görögországban és Portugáliában csökkent a GDP volumene. A magyar export legfőbb felvevőpiacát jelentő német gazdaság teljesítménye csak 2,8 százalékkal javult az első negyedévi, történelmi szempontból is kiugró 5 százalékos növekedéshez képest.

Meglehet a két százalék

Kisebb meglepetés, hogy a háztartások fogyasztása nem esett vissza, hanem csak stagnált, míg például a mezőgazdaság jó teljesítményére - már csak a tavalyi alacsony bázis miatt is - számítani lehetett, mint ahogyan a feldolgozóipar növekedésének lassulására is lehetett következtetni az ipari termelési adatokból - kommentálta az MTI érdeklődésére a csütörtöki adatokat Németh Dávid, az ING makroelemzője.

A következő negyedév kilátásairól úgy vélekedett, hogy a mezőgazdaság teljesítménye segítheti a növekedést, az iparban ugyanakkor nem látszik magasabb növekedési dinamika, és az építőiparban, valamint a szolgáltatások területén sem várható bővülés. Az utóbbi szektort az is visszahúzza, hogy július-augusztusban magas svájci frank árfolyamok voltak jellemzőek.

Németh Dávid a harmadik negyedében további lassulást vár, és csak 1,2 százalékos növekedéssel számol, míg a második negyedévhez képest ismét stagnálhat, esetleg kissé vissza is eshet a gazdaság teljesítménye. 2011-re a szakértő 2 százalékos növekedést prognosztizál.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint éves alapon továbbra is az ipari export a gazdaság húzóereje, de negyedéves összevetésben mér ez is negatívan járult hozzá a növekedéshez. A mezőgazdaság erős teljesítményére számítani lehetett, de mivel kicsi a súlya a GDP-ben, ez csak arra volt elegendő, hogy az előző negyedévhez képest stagnálásba húzza fel a gazdasági teljesítményt - fűzte hozzá.

Az építőiparban továbbra is jelentős csökkenés várható Árokszállási Zoltán szerint. Bár a gazdasági kilátások az elmúlt hetek adatai alapján érdemben romlottak, az ipari termelés kissé javulhat a második negyedévhez képest, egész évre pedig durván 2 százalékos növekedés lehet tartható - vélekedett a szakértő.

Matolcsyék is két százalékot várnak
A kormány 2-2 százalékos növekedéssel számol 2011-re és 2012-re - jelentette ki Matolcsy György a kétnapos kihelyezett kormányülést követően. A miniszter jövőre akár 2,8 százalékos növekedést is elképzelhetőnek tart, de a 2012. évi költségvetésben 2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.
Orbán Viktor ehhez hozzáfűzte: elfogadta a mérsékeltebb növekedést, de nincs vele kibékülve, ő olyan gazdaságpolitikát szeretne látni, amely az országot kiszakítja ebből a lassuló környezetből. Felkérte a nemzetgazdasági minisztert, keresse azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarország egy lassuló Európában gyorsuló pályára állhat.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo