Az élelmiszerbehozatal globális értéke idén elérheti az 1,467 billiárd dollárt – 3%-kal túlnőve a tavalyi évi adatot, bár így is valamelyest szerényebben a júliusban előrevetített értékhez képest, olvasható a FAO félévente megjelentetett élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokkal foglalkozó jelentésében.
A globális élelmiszer-tartalékok továbbra is bőségesek lesznek a FAO szakértői szerint, ami nyomás alatt tartja az árakat. Egyedül a kiszámíthatatlan időjárás, kereskedelmi politikák és a pénzügyi volatilitás kavarhat egyet a stabil jövőképen.
A jelentés a gabonafélék, olajos magvak, cukor, hús, tejtermékek és halfélék piaci trendjeit vizsgálja. A most megjelent kiadás részletesebben foglalkozik a maniókával és a kávé egyre alacsonyabb nemzetközi jegyzésével. Egy további fejezet a túlkínálat és árcsökkenés uralta globális banán és trópusi gyümölcspiacot veszi górcső alá, melyek kereskedelmében 18%-os bővülés várható.
Lefőtt a kávé?
A kávé nemzetközi piaci ára reálértéken számolva 45%-kal alatta van a hét évvel ezelőttinek. A lassú agónia a szektor 2000-es évek eleji válságára emlékeztet.
A világ legjelentősebb trópusi exportcikkeként a kávé fontos bevételforrás az exportőr országoknak, akik gyakran bevitelre szorulnak más élelmiszerekből. Számukra az egyre olcsóbb kávé inkább aggodalomra ad okot, főleg a mintegy 25 millió kistermelő szempontjait figyelembe véve, akik a világ kávébabtermelésének 80%-át biztosítják.
Számos tényező közrejátszhat, mint például a fogyasztás lassabb növekedése vagy a legnagyobb kávépörkölők piaci ereje, de a legfőbb ok a túlkínálatban keresendő. Ez idei évben a termelés elérheti a 170 millió zsákot, ami történelmi rekord, miközben a raktárakban tárolt mennyiség is minden idők legnagyobbja.
Múlt hónapban több mint 30 ország kávétermelői a kávéipar vezető személyiségeit a nyomott árak elleni együttes fellépésre szólították fel. A FAO üdvözli ezt az irányt, de a helyzet kezeléséért az együttműködésnek leginkább a szektor fenntartható növekedésére kellene irányulnia.
Mivel az árváltozás a kistermelőket sokkal hamarabb és erősebb intenzitással éri el, mint a fogyasztókat, megoldás lenne, ha már a termelés helyén lehetne hozzáadott értékű terméket előállítani, amihez azonban a legnagyobb importőr országoknak csökkenteni kellene a feldolgozott kávébabra vonatkozó korlátozó hatású vámtarifáikat.