A klímaváltozás áldozatává válhat a kávé

2017. február 11. szombat - 10:00 / klímablog
  •    

Hamarosan minden reggel a klímaváltozással szembesülve kelhetünk - szó szerint. Ha így megy tovább, néhány évtized múlva elérhetetlen luxuscikk lesz a kávé, a század végére pedig teljesen eltűnhet.

Szinte naponta olvashatunk újabb és újabb növényfajokról, amelyek végképp kihalhatnak a klímaváltozás következtében. Most viszont egy olyan fajta is veszélybe került – az ausztrál központú Climate Institute riportja szerint –, aminek hiánya a szkeptikusoknak is fáj majd: ha így megy tovább, 2050-re a felére csökken a világon azoknak a helyeknek a száma, amelyek alkalmasak lesznek kávétermesztésre.

kávé cserje

Kép:Pexels

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnam adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. A század végére pedig teljesen kipusztulhat a vad arabica kávénövény, ami a világ legtöbb kávéjának őse.

Eközben a kávéfogyasztás folyamatosan nő. A 2016-os Global Climate Risk Index 10 legveszélyeztetettebb országa közül 7 kávétermelő, és együttesen a termelés több mint negyedét adják ma. Jelenleg mintegy 2,5 milliárd csésze fogy naponta, a termelés pedig már ezzel is alig tud lépést tartani. A vállalatok egy része újratelepítéssel próbálkozik, mások innovatív megoldásként ellenállóbb fajok kifejlesztésén dolgoznak.