hirdetés

Jövő héten megtudjuk, mennyivel drágult az életünk

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az iparra és a külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó áprilisi első becslés, a májusi fogyasztói árindex, valamint a héten ismerteti a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének május végi, előzetes adatait is.
hirdetés

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés áprilisi első becslését, és a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalmát. Márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás februárhoz képest 0,4 százalékkal nőtt.

Márciusban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 66,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 73,9 százalékkal csökkent. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a vendégéjszakák száma tavaly márciushoz képest 69,7 százalékkal lett kevesebb a tavaly márciusinál.

Kedden ismerteti a PM gyorstájékoztatóját az államháztartás május végi helyzetéről. Idén áprilisban a központi alrendszer 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, az első négy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1043,6 milliárd forintot tett ki. A központi alrendszer bevételei április végére 7873,8 milliárd forintot tettek ki, ami az előző év azonos időszakához képest 393,6 milliárd forinttal, 5,3 százalékkal magasabb. Magasabban teljesültek - többek között - a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek, továbbá a Központi Maradványelszámolási Alapba történő befizetések is. A járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot. A kiadások közül kiemelték még a versenyképesség-növelő támogatásra fordított 86,1 milliárd és a vasúti fejlesztésekre költött 60,2 milliárd forintot. Jelentősek még a közlekedési ágazati programokra, a közúti fejlesztésekre, valamint a Modern városok program céljaira és a turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett összegek.

Szerdán a KSH a fogyasztói árak májusi alakulását közli. Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

Szintén szerdán jelenik meg a külkereskedelmi forgalom áprilisi előzetes adata. Márciusban az export euróban számolt értéke 22,7 százalékkal az importé 17,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az aktívum 876 millió euró volt 548 millió euróval javult a tavaly márciusihoz mérten. Az első negyedévben az export 6,3 százalékkal az import 3,9 százalékkal nőtt, a 2,580 milliárd euró exporttöbblet 729 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál. Változatlan áron számolva a kivitel 7,6, a behozatal 5,2 százalékkal nőtt. A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben és a behozatalban egyaránt 5,5 százalékkal emelkedett, miközben a forint az euróhoz képest 6,5 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 2,5 százalékkal erősödött.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo