hirdetés

Jön a sokk: százezrek szembesülhetnek magasabb törlesztőrészletekkel

Jelentősen megnőnek a meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok terhei a kamatstop után. Ugyan döntés még nem született róla, a jelenlegi piaci információk szerint június 30. után csak a rászorulók kölcsönkamatai állnak majd védelem alatt, így rengeteg adósra szakad majd rá jóval magasabb törlesztőrészlet. 
hirdetés

A kormány tavaly év végi döntésével a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használt referenciakamat mértékét rögzítette egy korábbi (2021. október 27-i) szinten, védve a lakossági jelzáloghitel szerződés adósait a kamat, és a törlesztőrészlet növekedésétől egy átmeneti időszakra.

Ez a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint 2022. június 30-án lejár, és piaci értesülések szerint csak a rászorulók számára tartják majd fenn az ezt követő periódusra. Hogy számukra meddig, arról egyelőre nincs információ.

Mi lesz a kamatstop után? (Fotó: Pixabay)

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont ügyvezető tulajdonosa azt mondta, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kamatstop alól kieső adósok százezrei egy jelentősen megnövekedett törlesztőrészlettel találják majd szemben magukat júliusban.

„A kamatok nagyon dinamikusan kezdtek el emelkedni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor a kormány által bevezetett kamatstop miatt ebből sokan semmit nem érzékeltek. Ilyenek azok, akiknek a korábbi deviza alapú hitelük forintosításra került, vagy azok, akik eleve ezt a típust választották. Június 30-án viszont megszűnik a védelmük, ami rengeteg ügyfelet meglepetésként is érhet” – mutatott rá.

A szakértő azzal folytatta, olyan szituáció állt elő, hogy érdemes a változó kamatozású hiteleket kiváltani, ugyanis még így is jobban jönnek ki az egészből az adósok.

„Ritka élethelyzet a mostani, amikor a fix kamatozású hitel olcsóbb, mint a változó, de a jelenlegi piaci helyzet ilyen. Érdemes ezért lehetőség szerint minél előbb cserélni, mert ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy fognak egyre magasabb törlesztőt fizetni a változó kamatozású hitelek birtokosai” – hívta fel rá a figyelmet Vincze Krisztián.

A GV Hitelközpont ügyvezető tulajdonosa kérdésre válaszolva közölte, az, hogy erre a váltásra ki jogosult, függ az ingatlan értéktől és a hitelösszegtől, ezért érdemes tájékozódni előtte. Közölte, a hitelcserénél átlagosan 4-6 hetes átfutási idővel számolhatnak az ügyfelek. Megjegyezte, ez nem tűnik kevésnek, de hosszú távon mindenképpen megéri.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo