Várhatóan novemberben kezdi működését a Budapesti Élelmiszerbank, melynek célja, hogy segítse elviselhetőbbé tenni a rossz körülmények között élők helyzetét Magyarországon. Rengeteg értékes élelmiszer kerül kidobásra Magyarországon és világszerte, melyekkel számtalan rászoruló ember életét lehetne megkönnyíteni.
A Budapesti Élelmiszerbank azért jön létre, hogy önkéntesei segítségével összegyűjtse a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket. A non-profit szervezet szigorú szabályozási keretek között működik, ami garanciát jelent az élelmiszerek fogyaszthatóságára, megfelelő minőségére. Az élelmiszerbank szervező-, koordináló szervezet, mely az összegyűjtött adományokat begyűjti, és eljuttatja hozzáértő karitatív szervezetekhez, akik ingyenesen szétosztják ezeket a rászoruló emberek között.
Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Jelenleg már 13 országban segíti 178 élelmiszerbank milliók életét. Európában a franciaországi szervezet alakult meg elsőként, de ma már működnek élelmiszerbankok Spanyolországban, Írországban, Olaszországban is. Az európai élelmiszerbankok a tavalyi évben 177 000 tonna élelmiszert osztottak szét közel 20 000 karitatív szervezeten keresztül 3 millió rászoruló számára.
Az önkéntesek munkájával működő szervezet felvételét kérte az Európai Élelmiszerbankok Szövetségébe, mely a nemzetközi együttműködést is lehetővé teszi.