hirdetés

Hová forduljak külföldi örökség esetén?

Az elmúlt évtizedekben a magántulajdon kiemelkedő szerepének köszönhetően az egyes hagyatékok értéke és összetétele jelentősen megnövekedett, nem beszélve arról, hogy egyre több hagyatékban bukkan fel külföldi vagyonelem. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha egy hagyatéki eljárásban az örökhagyó német bankszámlájával vagy a francia Riviérán található nyaralójával találjuk szembe magunkat.

hirdetés

A hagyatéki eljárások „nemzetköziesedésével” azonban számos olyan kérdés vetődik fel, amellyel az örökösök általában nincsenek tisztában, hiszen sok esetben még arról sem tudnak, hogy az örökhagyó külföldi ingó vagy ingatlan vagyonnal is rendelkezett, nem, hogy arról, hogy ez a vagyon melyik ország öröklési jogi szabályai alapján fog rájuk szállni.

Egységes szabályozás 2015 óta: az Európai Öröklési Rendelet

Európai Uniós tagságunk révén, 2015 óta Magyarországon is alkalmazandó az Európai Öröklési Rendelet, amely segítséget nyújt a határokon átnyúló öröklési kérdések rendezésében.

Megválasztható, mely ország jogrendszere szerint járjunk el (Fotó: Depositphotos)Megválasztható, mely ország jogrendszere szerint járjunk el (Fotó: Depositphotos)

A Rendelet alkalmazásával minden hagyatéki eljárás tulajdonképpen „nemzetközivé” válik, hiszen az örökhagyó, illetve az öröklésben érintettek akaratától is függ, hogy mely tagállam bír joghatósággal az adott öröklési ügy tekintetében, illetve, hogy arra mely állam öröklési anyagi joga lesz irányadó. Mindez azért fontos, mert az öröklésre alkalmazandó jog fogja meghatározni a részletszabályokat, így többek között azt, hogy a törvényes öröklés rendje szerint kik örökölnek az örökhagyó után – hangsúlyozza dr. Martinas Roxana Vivien, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.

A hagyaték egysége

A határokon átnyúló öröklési ügyek tekintetében a hagyaték egységének az elve azt jelenti, hogy a hagyatéki eljárást egyetlen eljárás alapján folytatják le, és az eljárást egyetlen állam joga alá rendelik, így elkerülhető az a nemkívánatos állapot, hogy egyszerre több öröklési eljárás legyen folyamatban. Nincs lehetőség tehát arra, hogy a hagyatékot „feldarabolják”, vagyis hogy az ingóságokat és az ingatlanokat különböző államok öröklési jogi szabályai szerint adják át a hagyatéki eljárásban, hiszen az eltérő jogrendszerek miatt ez komoly bonyodalmakhoz vezetne. 

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo