Gigakamatvágás jön az állampapíroknál

Tényleg dicsérendően innovatív és kreatív az állam, ha arról van szó, hogyan lehet megszerezni állampolgárai pénzét. Három egészen különleges, világ szinten is unikálisnak tekinthető módszert is felfedezhetünk, ha alaposabban vizsgálódunk.

Az első a túladóztatás, amikor a már egyszer jól megdézsmált fizetésünkből hasítanak ki újabb szeletet. Ez esetben nem a módszer új, hanem a mérték. Erre jó példa a világcsúcstartó áfa (27 százalék), amihez még innováltak egy kiskereskedelmi pótadót, amelynek mértéke a legnagyobb forgalmat elérő cégek esetében 4,1 százalék. Az összesen 31,1 százalék forgalmi adó az már tényleg nem semmi.

A második csoport az emberek már adózott pénzének újabb adóztatása. Ízlés kérdése, de a nagy kedvenc a tranzakciós adó, amikor az elvileg már teljesen tiszta pénzünk banki utaztatásáért számol fel önmagának külön díjat az állam. A szolgáltató pénzintézet nyilván kér és kap díjat az utalásokért cserébe, de az állam vajon ebben a kérdésben milyen szolgáltatást nyújt az nagy rejtély. A közúti fuvarozásnál érthető a szolgáltató adója, hiszen állami földeket és utakat használ, amelynek beruházási és fenntartási költsége kellőképpen magas, de egy banki magánszoftver létrehozásának és működtetésének összes költségét a megrendelő pénzintézet állja. Némileg ironikusan szólva, persze a levegő is pénzbe kerül. Aztán ott van még a kiterjesztett népegészségügyi adó, valamint a repülőjegyadó, amelyeket sikerült tovább innoválni azzal, hogy a parlamentnek benyújtott adótörvénycsomag szerint ezeket az egykor ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá teszi a kormány. Ezeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra vezették be.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo