hirdetés

Gazdaságilag teljesen érthetetlen miért támadta meg Ukrajnát Putyin

A Krím-félsziget 2014-es elfoglalása is már nagyon sokba került Oroszországnak annak ellenére, hogy a nyugati szankciók akkor rendkívül korlátozottak maradtak. Most viszont sokkal nagyobb a baj.
hirdetés

2013-ban soha nem látott magasságot ért el az orosz GDP, majd 2,3 billió dollárral. Talán ez lehetett az oka annak, hogy Putyin úgy érezte bármit megtehet és elfoglalta a Krím-félszigetet.

Voltak azonban intőjelek, amire felfigyelhetett volna. Ha más nem az exportbevételek rendkívüli egyoldalúsága. 2013-ban Moszkva exportból származó bevételei 70 százalékban a kőolaj- és földgáz értékesítésre épültek. A Krím-félsziget 2014-es tavaszi elfoglalását követőn pénzügyi válság tört ki Oroszországban, aminek 3 fő oka volt. Az olaj világpiaci árának fokozatos és tartós csökkenése, a nyugati gazdasági szankciók, valamint az orosz gazdaság növekedésének fokozatos lassulása. Az orosz GDP 2016-ra 1,4 billió dollár környékére csökkent, körülbelül 7 évvel visszaforgatva az idő kerekét. Innen indult el egy lassú visszakapaszkodás, amelyet a világjárvány ismét megtört. 2021-ben végre újra elindult az orosz gazdaság, tavaly 4,5 százalékos volt a GDP növekedés, elérte az 1,7 billió dollárt, elsősorban a magas gáz és olajárak miatt. (2020-ban még csak 1,48 billió dollár volt az orosz GDP.) 2022-re is nagyon jók voltak az előrejelzések. Ekkor döntött úgy Putyin, hogy megtámadja Ukrajnát, aminek hiteles okát mindmáig nem lehet tudni. A felsorolt indokok folyamatosan változtak, vagy hiteltelenedtek el. A gazdasági bajok pedig csőstül jönnek.

Szergej Gurijev közgazdász, az orosz kormány volt gazdasági tanácsadója szerint a gazdaság akár 20-30 évet mehet vissza az időben. A legfontosabb probléma, hogy bár az olajár az egekben Moszkva mégis értékesítési nehézségekkel küzd. Tárolói tele vannak, mert minden szabadpiaci vevőjük igyekszik mástól vásárolni. A napokban ezért komoly árengedményeket kellett tenniük a potenciális vásárlóknak, a világpiaci ár 105-110 dolláros hordónkénti árából 25-30 dollár diszkontot kaptak például nagy indiai vásárlók – írja novekedes.hu. A háború költségeit eközben napi 170 milliárd forintra becsülik. Zelenszkij ukrán elnöknek tehát valószínűleg minderről pontos információi vannak, ezért nem véletlenül kéri folyamatosan a szankciós politika szigorítását. A rubel árfolyamát Moszkva csak úgy tudta a gödörből kihúzni, hogy a jegybank már a háború kitörése után 20 százalékra emelte fel az alapkamat szintjét.

Az infláció azonban így is 25 százalék körül mozog. A nagy hitelminősítők mindegyike 10-20 százalékos recessziót jósol 2022-re a várt 4-5 százalékos növekedés helyett. Mindemellett előre nem látható nagyságú, hosszútávú gond a nyugati technológiatranszfer teljes leállása. Elemzők szerint Oroszország e tekintetben nem versenyképes, import nélkül csúcstechnikát gyártó cégeik is nemsokára piacképtelenek lesznek. A már idézett Szergej Gurijev keményen fogalmaz, de lehet igaza lesz.

Putyinnak sikerült romba döntenie az orosz gazdaságot néhány hét alatt.
Jelenleg az a helyzet, hogy naponta jelentik be világcégek és országok, mivel nyírbálják meg éppen gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal. Az ukrán háború következtében a világgazdaságban versenyfutás kezdődött az idővel, amelyen emberi életek múlnak mindkét oldalon, egzisztenciálisan és a szó szoros értelemben is.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo