Folytatódik az áfaemelés Európában

Folytatódik az áfaemelési trend Európában, az általános forgalmi adó átlagos mértéke már átlépte a 21 százalékos küszöböt az Európai Unióban. Ezzel párhuzamosan a cégeknek egyre gyakrabban változó áfaszabályozásra és minden eddiginél hatékonyabb adóellenőrzésekre kell készülniük – mutat rá az EY legfrissebb iparági jelentése.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: FreeDigitalPhotos.net/pakorn1

Az EY jelentése rámutat arra, hogy 2014-ben és 2015-ben mintegy tíz uniós tagállamban módosul az áfa mértéke és köre. Az általános forgalmi adó közösségi szinten idén már átlagosan 21,4 százalékra emelkedett, ami jelentős növekedést jelent a válság előtti 19,4 százalékhoz képest. (Magyarországon ennél még mindig jelentősen magasabb az áfa szintje, a csökkentés szakemberek szerint fontos lépés lenne a feketegazdaság elleni küzdelemben.)

Ezzel párhuzamosan Európában és világszinten is egyre gyakoribbá vált az áfaszabályok változása. A vizsgált országok felében évente legalább egyszer, az államok 20 százalékában azonban akár 2-3 alkalommal is módosul a szabályozás – derül ki az EY nemzetközi tanulmányából, amelyben 96 országot vizsgáltak meg.

„A cégeknek úgy kell kialakítaniuk stratégiájukat, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz, valamint rendszeresen ellenőrizzék ügyleteik áfakezelését annak érdekében, hogy megelőzzék az adóhatósági vizsgálatokból adódó bírságokat. Előrejelzéseink szerint ugyanis a közvetett adók további térnyerése várható globálisan és Európában egyaránt. A válság arra készteti a kormányokat, hogy fenntartható módon hozzák egyensúlyba a gazdaságot, és egyúttal a növekedést is serkentsék. Ez pedig azt vetíti előre, hogy az államok egyrészt a közvetlen adókról a közvetett adókra helyezik majd a hangsúlyt, másrészt igyekeznek növelni az adóbeszedés hatékonyságát és gyakoriságát” – mondta Vékási Tamás, az EY adópartnere.

Nem nekünk kell áfaügyben kilincselni
Ha külföldi áfakezeléssel kapcsolatos kérdése támad egy vállalkozónak, akkor most már nem kötelező a célország adóhatóságával felvennie a kapcsolatot, hanem közvetlenül a NAV-hoz fordulhat. Az intézkedés lényegesen csökkenti a külkereskedelemmel foglalkozó cégek adminisztrációs terheit.
Minden korábbinál átfogóbb áfaellenőrzések

Egyrészt az áfa jelentőségének növekedésére, másrészt a modern technológia adta lehetőségek következtében minden korábbinál átfogóbb és szigorúbb ellenőrzésekre kell készülniük a cégeknek világszerte. Nemcsak az egy adott országon belüli ellenőrzések hatékonysága növekszik, de a különböző államok adóhatóságai közötti információcsere is egyre automatikusabbá válik – mutat rá az EY jelentése.

Az idei adóellenőrzéseknél kiemelt szerepet játszik majd az áfa, amely a hazai adórendszerben valóban a csalások melegágya, ám a jóhiszemű adózóknak is minden apró részletre ügyelniük kell, ha nem akarnak az adóhatósági ellenőrzések célkeresztjébe kerülni. „A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik. A nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások döntő többsége az áfához kapcsolódik hazánkban. Növekszik az adójogi viták száma is Magyarországon, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is” – mondta Vékási Tamás.

A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt, tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Éppen ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket – tette hozzá.

Javaslatcsomag az alkalmazkodáshoz

Az EY szerint tizenkét fontos lépést kell megtenniük a cégeknek annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak alkalmazkodni a jelentős változásokhoz. Ezek közé tartozik a közvetett adók menedzsmentjének beépítése a vállalati stratégiába; az üzleti folyamatok feltérképezése és azok áfakezelésének elemzése; korszerű elektronikus rendszerek alkalmazása; valamint a változások tudatos nyomon követése helyi és nemzetközi szinten.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo