hirdetés

Felére csökkent a gáz ára azóta, hogy a kormány bejelentette a rezsiemelést

2022. július 14-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdettek, aminek részeként egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadtak el. Ennek egyik eleme volt, hogy augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat.

hirdetés

Azon a gyönyörű július 14-i nyári napon, amikor a kormány drasztikus energiaár-emelésekről döntött 180 euró körüli áron lehetett vásárolni gázt megawattóránként az európai tarifákat meghatározó holland tőzsdén július végi, augusztus eleji szállítással.

Forrás: theice.comForrás: theice.com

Ezt követően egészen 350 euróig drágult a gázár, ma már pontosan lehet tudni, hogy nem az energiaszankciók miatt, hanem azért, mert a nyugat európai államok pánikszerűen kezdték feltölteni tározóikat. Ennek következtében pedig a kereslet-kínálat egyensúlya drámaian felborult. Augusztus 26-a volt a fordulópont, amikor elindultak a nagy csúszdán az árak.

Forrás: theice.comForrás: theice.com

Tegnap és ma 100 euró alatti árakkal találkozhattunk, ami azt jelenti, hogy majd a felére csökkentek a tarifák a magyar kormány emelést bejelentő napjához képest.

Forrás: theice.comForrás: theice.com

Fontos érteni, hogy a gáz- és áramárak Európában együtt mozognak, mert nagyon sok olyan áramtermelő erőmű van, amelynek generátorai gázzal működnek. Az európai államok villamosenergia rendszere pedig össze van kapcsolva az országok között annak érdekében, hogy így lehessen optimalizálni a kereslet-kínálat egyensúlyát.

Titkosak azok a szerződések, amelyek Magyarország és Gazprom között jöttek létre a földgázszállításokról, ezért nem tudható, hogy a rezsiemelések bejelentésekor milyen tarifákkal számolt a kormány. A mostani rezsiárakban vajon mennyi az állami támogatás és mennyi a vételi ár? Egy biztos a Fidesz teljes rezsicsökkentéses időszakában is előfordult, hogy a piacon olcsóbban lehetett áramot venni, mint amennyiért a magyarok úgymond „rezsicsökkentetten„ kapták. Az energiapiacra mindig is jellemző volt a nagy mértékű volatilitás, nem véletlenül gondolkodnak Brüsszelben valamiféle ársapkán, hogy legalább az árak felső plafonja meghatározható legyen. A gazdasági szereplőknek ugyanis kulcskérdés a kiszámíthatóság. Lásd most a magyar vendéglátóipar mostani teljes pánikreakcióját. Ezt a problémát a magyar kormány is érzékelte a benzináraknál és helyesen ársapkát húzott a gépjárművek legfontosabb hajtóanyagaira.

Hogy a rezsiárakkal mi lesz, egyelőre nem tudható, de valamit ki kellene találni, mert a legfrissebb kutatások szerint 161 ezer család válhat fizetésképtelenné a mostani tarifák mellett. Vagy ársapka, vagy szociális támogatás bevezetése talán megoldás lenne.

hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo