Ez még nem csúcstámadás, de feljebb léphet a magyar gazdaság

Pénteken kaphat jobb osztályzatot a magyar gazdaság az S&P-től, majd az év hátralévő részében a Fitch Ratings és a Moody’s is dönthet Magyarországról. Jelenleg mindhárom hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a magyar gazdaság.

Várhatóan pénteken dönt Magyarországról a három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor’s. Majd augusztus végén a Fitch Ratings nyilatkozhat a magyar gazdaságról, az év hátralévő részében pedig a Moody’s is publikálhatja a legfrissebb elemzését.

Kép:FreeDiitalPhotos.net/pakorn

Jelenleg mindhárom hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a magyar gazdaság. (S&P: BBB mínusz, Fitch Ratings: BBB mínusz, Moody’s: Baa3) A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással tartja nyilván Magyarországot, a Moody’s pedig stabil kilátással.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az S&P valószínűleg felminősíti Magyarországot. A jobb osztályzat mellett szól, hogy már közel egy éve pozitív kilátás van érvényben, emellett elmúltak a választások és a hitelminősítő is valamivel pontosabban látja a jövőbeli gazdaságpolitikai irányokat, például a 2019-es költségvetés szerkezetét.

Túlbecsülik a kockázatokat a befektetők
Londoni pénzügyi elemzők szerint a világgazdasági növekedés kilátásait terhelő kockázatok kétségtelenül növekedtek az idén, a piacok azonban túlárazzák az olyan kockázati forgatókönyvek valószínűségét, mint például a kereskedelmi háború globális eszkalációja vagy Olaszország törlesztésképtelenné válása.

Valamennyi hitelminősítőnél pozitívum, hogy 4 százalék feletti tempóban növekszik a gazdaság. Emellett a GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék alatt van stabilan, az államadósság csökkenő pályán van, a devizaadósság aránya mérséklődik, azaz az adósságszerkezet is javul.

Persze vannak kockázatok is, amelyekre a hitelminősítők felhívhatják a figyelmet. Az egyik legfontosabb kritika lehet, hogy a 4 százalék feletti gazdasági növekedés nagyrészt az uniós forrásoknak köszönhető, mert a magyar gazdaság potenciális növekedési szintje körülbelül 2,5 százalék körül van” – mondta Németh Dávid.

Osztályzatok, esélyek

Az elemző szerint az S&P és a Fitch is jobb osztályzatot adhat, a Moody’s esetében ennek kisebb a valószínűsége, mivel ez a hitelminősítő egyelőre stabil kilátást ad a magyar osztályzathoz. „Ez azért fontos, mert alapvetően többször fordul elő, hogy kilátásjavítás előzi meg a felminősítést. Persze van példa az ellenkezőjére is, amikor kilátásjavítás nélkül jön a jobb besorolás. Pont ez volt idén tavasszal, amikor a Moody’s a stabil kilátású Ba1-ről Baa3-as szintre minősítette fel Magyarországot. A Moody’s idei felminősítése ugyanakkor csökkenti az esélyét annak, hogy az év hátralévő részében újból jobb osztályzatot adjon.”

Melyik volt a legjobb magyar osztályzat?

Németh Dávid szerint a magyar gazdaság nemzetközi piaci megítélésében egy-egy kategóriával jobb osztályzat nem feltétlenül hoz látványos változást. „A komolyabb javuláshoz az kellene, hogy a hitelminősítők A-s osztályzatokat adjanak Magyarországnak, de azok a besorolások még több lépcsőre vannak a mostaniaktól.”

A szakember hozzátette, hogy a Moody’s esetében a legjobb magyar osztályzat az A1 volt, amely 2002 novemberétől volt érvényben 2006 december végéig. Az S&P-nél az A mínusz volt a legmagasabb szint 2000 végétől 2006 nyaráig, míg a Fitch-nél szintén A mínusz volt az eddigi plafon, ez 2000 november végétől 2005 decemberéig élt.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo