Brit belpolitikai válság küszöbén állunk

Azonnali hatállyal lemondott Lord David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára. Frost a brit kormány "általános irányvonalával", mindenekelőtt az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére érvénybe léptetett - a kormányzó Konzervatív Párton belül általánosságban is rendkívüli ellenállással fogadott - korlátozásokkal indokolta távozását.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Frost levele szerint aggályosnak tartja a kormány "jelenlegi irányvonalát", különösen az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére nemrégiben érvénybe léptetett korlátozásokat ellenzi. Frost azt írta: meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal. Hozzátette: tudja, hogy Boris Johnson is "ösztönösen" ezen az állásponton van. A volt Brexit-ügyi államtitkár levele szerint a kormányfő bátor döntést hozott júliusban, amikor jelentős ellenállást leküzdve újból megnyitotta az országot. "Sajnos ez a döntés nem bizonyult visszafordíthatatlannak" - áll Frost levelében.

Lord David Frost lemondott. Fotó: Vicike Flores/EFE via EPA

A volt kabinettag ezzel arra utal, hogy Johnson a koronavírus-járvány miatt elrendelt korábbi korlátozások nyári feloldását annak idején visszafordíthatatlannak nevezte. A rendkívül gyorsan terjedő omikron vírusváltozat megfékezésére azonban a brit kormány a minap szigorításokat rendelt el, köztük azt, hogy az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre csak oltási igazolás vagy friss negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni - írja az MTI.

Levelében Lord Frost azt írta: reméli, hogy a brit kormány "nem esik kísértésbe", és nem hoz olyan jellegű kényszerítő intézkedéseket, amilyeneket más országokban már bejelentettek.

Frost koránt sincs egyedül ezzel a véleményével a kormányzó Konzervatív Párton belül: a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni e hét elején a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.

Bár Frost távozásának elsődleges okát elsősorban belpolitikai tényezőkkel magyarázzák, azért személye meghatározó volt azokon a Brexit tárgyalásokon, amelyek ismét elakadtak. Természetesen újra Észak-Írország kereskedelme a probléma. Frost ez ügyben nem tudta és nem is volt hajlandó lenyelni az a „békát”, hogy e területen továbbra is az EU piaci és vámszabályai érvényesek. Vagyis az angol területről érkező árukra ott ugyanúgy tekintenek, mint bármelyik EU-n kívüli ország termékére.

„Az Uniós Vámkódexet az Észak-Írországba érkező vagy onnan távozó valamennyi árura alkalmazni kell.”
Frost ezt a klauzulát annyira sérelmesnek találta, hogy október elején belengette a brexit-megállapodás felmondását, és egyoldalú szabályok bevezetését fontolgatta. A Brexit felmondása persze nem olyan egyszerű, több szabályhoz kötött, ennek ellenére Frost aknamunkája nem tett jót a britek és az uniós partnerek közötti viszonynak. Mostani lemondó levelében azonban új hangot ütött meg e szerint „a Brexit - vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamata - immár biztos révbe ért, és a kormány feladata most a Brexit nyújtotta lehetőségek kiaknázása.”

Csőstül jön a baj. FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Boris Johnson miniszterelnöknek valószínűleg más sem hiányzott, mint ez a lemondás. A héten már hatalmas pofont jelentett számára a csütörtöki Észak-Shropshire-ban tartott időközi választás, amelyen meglepetésre kikapott a Konzervatív Párt jelöltje. Ez a körzet eddig a toryk fellegvárának számított, ami kicsinyke ugyan, de a konzervatív képviselők egy része azt ígérte Johnsonnak, ha bukja a választást, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene. Emellett az a botrány továbbra is borzolja a kedélyeket, hogy nyilvánosságra került, miszerint Johnsonék tavaly karácsonykor a szigorú kijárási tilalom ellenére jó kis bulit tartottak. Közben a brit családok jórészt magukban ünnepeltek. További gond, hogy a közvéleménykutatások is egyre rosszabb számokat mérnek a Boris Johnson vezette konzervatívoknak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo