Bojár: Árt az állami atyáskodás

Bojár Gábor beszél arról, hogy milyen más képességekre van szükség egy induló cég felfuttatásához és egy nagy cég sikerre viteléhez, megnézzük, hogyan változnak az energetikai követelmények, és hogy miért lesz az egészségügy a jövő nagy üzlete. Mindez a májusi Piac & Profitban!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tartalomból:

Bojár Gábor: „Árt a túlzott állami atyáskodás”

Soha nem vett igénybe állami támogatást, sőt, a vállalkozások szempontjából kifejezetten károsnak tartja Bojár Gábor az erős állami gondviselést. A Graphisoft alapítója szerint a sikeres cég megáll a saját lábán, és érvényesül a tiszta piaci versenyben.

Robbanás előtt

Eddig a potenciális magánegészségügyi piacnak csak töredéke valósult meg: a járóbeteg ellátás ma talán 200 milliárd forint nagyságrendű, a kórházi piac 10 – 15 milliárdos. Mindez azonban öt év alatt könnyen megduplázódhat, ám ennek vannak a piac mindhárom szereplőjét – államot, szolgáltatót és beteget – érintő feltételei.

Amikor a kényszer hasznot hoz

Nyakunkon az energetikai előírások újabb szigorítása, hamarosan minden építkezésnél a „közel nulla” energiaigény lesz az elvárás. A nagyvállalatoknak pedig már most kötelező átvilágíttatni a működésüket. Az energiahatékonyság azonban a szakértők szerint még mindig mostohagyerek, pedig a takarékos működéssel nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt érdemes foglalkozni. Valójában a kevesebb és hatékonyabb energiafelhasználás jó az embernek, az üzletnek és a Földnek is.

Mennyire erős a cserepad?

A magyar vállalkozások jelentős részénél mára aktuális kérdéssé vált a vezetői generációváltás, de a problémával nem ilyenkor kell foglalkozni, hanem akkor, amikor még évek vannak hátra a személycseréig.

Az elismerés

Díjat kapni mindenki szeret. Különösen akkor édes az elismerés, ha olyasmivel nyerjük el, amire igazán büszkék vagyunk. Az üzleti életben ráadásul a fogyasztók meggyőzésének is fontos eszköze a minősítés. De mire pályázzunk? És mi legyen, ha már a zsebünkben van a trófea?

Könyvajánló: A megtrükközött elme

Manapság minden marketinges és cégvezető a behaviorista közgazdaságra bukik. Mert ez a szakterület magyarázza meg, hogy a nem racionális ember miért hoz sokszor idétlen vásárlási és pénzügyi döntéseket.

Paprika, gulyás, tokaji…

A vendégek szeretnek biztosra menni – főként, ha valaki üzletfeleit kívánja kulináris élvezetekkel kényeztetni. A kitűnő környezet, a hibátlan kiszolgálás és a remek ételek mind-mind az üzleti stratégia részei lehetnek.

Infografika: Militarizált világ

Dwight Eisenhower amerikai elnök 1961-es leköszönő beszédében ezt mondta: „Védekeznünk kell az ellen, hogy a hadiipar szándékosan vagy szándékolatlanul túlságosan nagy, nem kívánt befolyásra tegyen szert. Annak lehetősége, hogy az illetéktelen kezekbe került hatalom katasztrofálisan megnő, létezik és létezni fog. Nem szabad, hogy ez az erő veszélyeztesse polgári és demokratikus jogainkat.” Ehhez képest az elmúlt években az amerikai hadiköltések gyorsabban nőttek, mint az állami beruházások más ágazatokban.

AI-forradalom

Sokunk jövőbeli lehetőségként gondol a mesterséges intelligenciára, holott vívmányait már évek óta használjuk és azok egyre inkább hatással lesznek életünkre. A mesterséges intelligencia áll például a Volkswagen emissziós botrány hátterében.

Itt a tervezés ideje

Hamarosan megnyílnak azok a GINOP pályázatok, amelyek vissza nem térítendő támogatást kínálnak energetikai fejlesztésre. A források elnyerésének feltétele, hogy a vállalat nyereségesen működjön, de a pályázó esélyét nem a cég árbevétele befolyásolja, hanem az, hogy a beruházással mennyi energiát fog megtakarítani.

Új tulajt keresnek

Magyarországon is folynak licitek a vonzó felvásárlási célpontokért. De először itthon érdemes szert tenni jelentős befektetőkre, mielőtt külföldi vevő után kacsingatnának a vállalkozások.

Felkeltettük érdeklődését? Itt előfizethet a print vagy digitális változatra!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo