Beindult a növekedés, de a kkv-k nélkül nem lesz tartós

Magyarországon lendületet vehet a gazdasági növekedés és egy stabil, tervezhetővé tett üzleti környezetben már megindulhat a reálgazdaság banki hitelezése is. A növekedés azonban csak a kkv-k aktivizálásával válhat tartóssá.

Idén fellendülhetünk - kép: Pixabay

Vlagyimir Vano, a Sberbank Europe AG vezetője szerint a javulás jeleit lehet tapasztalni mind az euróövezetben, mind Magyarországon. Az idén nyáron és ősszel már megjelentek az EKB által 2012 nyarán bevezetett, nem konvencionális ösztönző intézkedések első jelei az euróövezetben. A monetáris politikai intézkedések mintegy 19 hónap elteltével kezdik éreztetni hatásukat a reálgazdaságban. Az üzleti bizalmi indexek fokozatosan javulnak, megindult az új megrendelések növekedése Németországban, de Magyarországon is kedvező jeleket lehet tapasztalni.

Elismerve azt, hogy a kormány nagyvállalatokkal kötött stratégiai együttműködési megállapodásai is hozzájárulnak a gazdasági növekedés beindulásához, kiemelte: a növekedés igazából csak a kis és középvállalatokra tud támaszkodni. Az állam nem tud tízezer-szám együttműködési megállapodásokat kötni kisvállalatokkal. A nagyvállalatok a foglalkoztatás lényegi növelése nélkül is jelentős termelésnövekedést tudnak elérni beruházásokkal. A kis- és középvállalatoknál azonban a megrendelések beindulása azonnal a foglalkoztatás növekedését vonja maga után. A kis- és középvállalatok fontosak a gazdasági növekedés, és létfontosságúak a munkahelyteremtés szempontjából.

A nyáron megindult a magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek javulása, az 50 pont feletti értékek váltak jellemzővé, az ipari termelési mutatók is javulnak - elsősorban a legnagyobb iparágaknak, az elektronikának és az autóiparnak, illetve a német piac keresletének köszönhetően - mondta az elemző.

Mindezek alapján - a bankrendszeri feszültségektől eltekintve - jogosan lehet bízni abban, hogy 2014-ben megindul a fellendülés. Az még azonban kérdéses, hogy a vállalati hitelezés mennyiben járul majd hozzá ehhez. Éppen ebben, a bankrendszer szerepében rejlik a legnagyobb jövő évi kihívás: a kérdés az - és ez a régió egészére igaz -, hogy a jelenleg és potenciálisan is korlátozott hitelezés fellendíti-e az újdonsült növekedést, vagy korlátozza - tette hozzá Vlagyimir Vano.

Hangsúlyozta, hogy a hitelezés beindítását szolgálja a jegybank növekedési és hitelprogramja, ami keresleti oldalról nézve sikeresnek is mondható, meglehetősen nagy igény tapasztalható ugyanis az alacsony kamatozású hitelek iránt. A lényeges kérdés azonban az, hogy ezeket a hiteleket milyen részben használják fel új beruházások finanszírozására és milyen részben korábbi hitelek refinanszírozásra. A program összességében kedvező gazdaság számára, mivel csökkenti a törlesztési költségeket. Kedvező ebből a szempontból a rekord alacsony szintre csökkentett jegybanki alapkamat is.

A jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben
Rég látott optimizmussal tekintenek a jövőbe a magyarországi vállalkozások, jó hírek jönnek a gazdasági elemzőktől, és bizakodóbb lett a lakosság is. Visszafogott adóváltozások, kedvezőnek tűnő gazdasági környezet – a jelek szerint növekedésre vagyunk ítélve 2014-ben.
A növekedés szempontjából azonban döntő kérdés az, hogy van-e tényleges belső kereslet új beruházásokra, és ebben a tekintetben már nem mondható rózsásnak a helyzet. Az elmúlt években bevezetett intézkedések ugyanis a befektetőkben - elsősorban a külföldiekről van szó - nem erősítették meg a döntéshozatali folyamat előreláthatóságába vetett bizalmat, ami eléggé megnehezíti az új projektek tervezését - tette hozzá. Az elemző szerint ahhoz, hogy bankok aktívan hitelezzék a reálgazdaságot a bankoknak megfelelő tőkemegfelelési rátára lenne szükségük. A magyar bankok tőkéjét viszont érzékenyen érintette néhány, a devizahitelezéssel kapcsolatban hozott intézkedés. Ugyancsak szükség lenne a megfelelő kockázatvállalási hajlandóságra is. (Ugyanakkor a tavalyi utolsó felmérések szerint rég látott szintre emelkedett az üzleti bizalom mértéke a magyar gazdaságban.)

A hitelezés ellen hat az is, hogy a kereslet is alacsony, mert még viszonylag magas munkanélküliség, a háztartásoknak csekély a hitelfelvételi hajlandósága, és még mindig túlterheltek a devizaadósságok törlesztésével. A vállalati beruházási hajlandóság esetében sem látszik még a robusztus növekedés. A gazdasági növekedés még nem igazán indult meg, új beruházások finanszírozásához még alacsony a hitelkereslet - mondta az elemző. Magyarország esetében azonban még türelemmel kell lenni, mivel a monetáris intézkedések 19 hónapos "átfutási ideje" alapján a jegybank laza monetáris politikájának és kamatcsökkentéseinek hatása legkorábban az év második felében járulhat hozzá a növekedéshez. Persze csak akkor, ha a gazdaságot közben külföldről nem éri valami sokk - tette hozzá.

Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a jegybank nem mindenható. Az olyan növekedés, amit nem az innovatív magánszektor indít be, nem lesz fenntartható. Az állam csak redisztribúcióra képes, amit az egyiknek ad, azt a másiktól veszi el. A beruházások, a hitelezés felfutásához, ahhoz, hogy a bankok is hozzájárulhassanak az ősszel beindult növekedés támogatásához, stabil és tervezhető üzleti környezetre van szükség.

"A gazdasági növekedés legfontosabb előfeltétele, a stabil és előre tervezhető üzleti környezet kialakításában mi a Sberbanknál egy üdvözlendő tanulási folyamatot észleltünk az utóbbi másfél-két évben a magyar hatóságok és a külföldi befektetők viszonyában" - mondta. A két oldal elkezdte megérteni egymást, mérséklődtek azok a kezdeti időkre jellemző túlreagálások, mint amilyeneket például a jegybankelnök kinevezésével vagy a bankszektorra vonatkozó egyes intézkedésekkel kapcsolatban is tapasztalhattunk - jegyezte meg. "Bár az egész térségben nem tartozik a legnépszerűbb szektorok közé a banki, azt látjuk, hogy a magyar hatóságok kezdik átgondolni néhány korábban tervezett intézkedésüket - fogalmazott Vlagyimir Vano.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo