hirdetés

Beindulhat az érdemi növekedés

A GKI idén továbbra is szerény, 2 százalékos gazdasági növekedést vár. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt, bár szeptemberben lassan élénkülni kezdett. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében az idei jelentős beruházási visszaesést jövőre érdemi növekedés váltja fel, miközben az idén nagyon gyorsan növekvő fogyasztás alig lassul. A GKI 2017-ben 2,7 százalékos GDP-bővülésre számít. Októberben az IMF 2 százalékra csökkentette idei, s 2,5 százalékon hagyta a 2017. évi magyar növekedési prognózisát.
hirdetés

Kép: SXC

Az első félévi magyar növekedés (EU-módszertan szerint 1,4 százalék) nemcsak regionális versenytársaink többségétől maradt el – a lengyel dinamika 2,8, a szlovák 3,7, a román egyenesen 5 százalék volt –, de az EU átlagát (1,9 százalék) sem érte el. A kedvezőtlen júliusi hazai adatok – az ipari termelés és az export csökkent, az építőipari visszaesés erőteljesebb volt a júniusinál, a kiskereskedelmi forgalom bővülése lelassult – után augusztusban valamivel kedvezőbben alakultak a gazdasági folyamatok. Így az iparban – miután május és július között folyamatosan csökkent az előző hónaphoz viszonyított termelés – augusztusban már 1,6 százalékos növekedés következett be. Éves összevetésben 11 százalékos volt a bővülés, de 3 munkanappal több volt idén, mint tavaly.

Ez a szint mindössze 1 százalékkal magasabb a tavaly év véginél. Éves szinten 2 százalék körüli ipari növekedés várható, ami jövőre 3,5 százalékra gyorsulhat. Az építőipari termelés volumene az első nyolc hónapban 22 százalékkal esett, ennek mértéke azonban lassul, a szerződésállomány 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az idei 20 százalék körüli visszaesést jövőre 10 százalékos bővülés követheti. A kiskereskedelmi forgalom első nyolchavi bővülése 4,9 százalék, éves szinten hasonló, 5 százalék körüli dinamika várható. Augusztusban kilőtt a magyar export, éves alapon euróban 12,5 százalékkal bővült, így az első nyolc hónapban összesen 3 százalékkal nőtt. A hatalmas külkereskedelmi aktívumban a cserearányok több mint 2 százalékos javulásának is szerepe van.

Novemberben jöhet az újabb felminősítés
Londoni pénzügyi elemzők szerint novemberben teljes körűvé válhat Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzata, mert várhatóan akkor a Moody’s Investors Service is visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, és ez több százmilliárd forint új befektetési forrást nyit meg a magyar állampapírpiac számára.
A bruttó keresetek az első nyolc hónapban 6 százalékkal (közmunkások nélkül 6,5 százalékkal), ezen belül a versenyszférában 5,3 százalékkal bővültek. A reálkeresetek idén várhatóan 7, jövőre „csak” 4,5 százalékkal nőnek (az idei szja-csökkentés kifutása és az infláció gyorsulása következtében), a versenyszférában ennél némileg kisebb ütemű növekedés valószínű. Szeptemberben 0,6 százalékra ugrott az infláció, az első kilenc hónap átlaga 0,1 százalék. Az emelkedés fő oka az alacsony üzemanyagárak bázisba kerülése, de az élelmiszerárak emelkedése is felgyorsult. A következő hónapokban is e két termékcsoportban – többek között az üzemanyagok jövedéki adójának és a tej külpiaci árának emelkedése hatására – várható az áremelkedés gyorsulása. Az év végén 1 százalék körüli, éves átlagban 0,5 százalékos infláció valószínű, ami jövőre 1,5 százalékra emelkedhet.

Idén egyértelműen a fogyasztás a növekedés hordozója, 4,5 százalékos növekedésével szemben a beruházásoknál 10 százalék körüli visszaesés várható. Jövőre az EU-források gyorsuló beérkezése, az üzleti befektetések némi élénkülése 5 százalék körüli beruházásbővülést valószínűsít, miközben fogyasztás csak alig, 4 százalék körülire lassul. Az államháztartási hiány szeptember végére szinte eltűnt. Ebben a beruházási kiadások és a kamatköltségek csökkenése, a növekedési adóhitel következtében megugró társaságiadó-bevételek (főleg GE), az EU tavalyról áthúzódó átutalásai, a földértékesítés bevételei, továbbá a jövedelmekhez kötődő bevételek növekedése játszotta a fő szerepet. Az év hátralevő részében azonban az állami költekezés erősödése várható.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo