hirdetés

Az energiatakarékosság nem a magyarok műfaja

A bruttó villamosenergia-fogyasztás 2 százalékkal volt magasabb az előző év márciusához képest, a hazai termelés pedig 3,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Továbbra is dinamikusan nőtt a gáztüzelésű erőművek termelése. Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi villamosenergia-piaci jelentéséből.
hirdetés

Az év harmadik hónapjában a havi bruttó villamosenergia-fogyasztás 2 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, a meteorológiai és munkanaphatásokat kiszűrve 1,85 százalékos volt a növekedés, amelyet befolyásolt a hónap eleji hideg időjárás is.

Nem takarékoskodtunk az energiával (Fotó: archív)

A hazai termelés pedig 3,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A havi átlagfogyasztás – a hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve az előző évihez képest 4 százalékkal volt alacsonyabb.

A karbantartás után újra a korábbi teljesítménnyel működött a Paksi erőmű és termelése ugyanannyi volt, mint tavaly márciusban, viszont a Gönyűi és csepeli erőmű karbantartása miatt érezhetően csökkent a korszerű kombinált ciklusú erőművek termelése. A nukleáris egységek a magyar termelésnek közel felét, összesen 48 százalékát biztosították, a naperőművek pedig mintegy 4 százalékot.

A havi maximum rendszerterhelés is magasabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, és meghaladta a 2018-2020 közötti időszak összes márciusának maximális szintjét is.

Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték. Továbbra is nagy hatással voltak a piaci változásokra az orosz-ukrán háború hírei, ez határozta meg a jövő évi termékek áralakulását is - 2023-as éves termék ára 30 €/MWh-val emelkedett a hónap során – illetve a tényezőárak extrém megnövekedését.

A kiugróan magas gázárak ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét, ennek oka, hogy a balkáni országok és Ausztria rendkívül alacsony vízerőművi termelése és az alacsony német szélerőművi termelés miatt nem állt rendelkezésre kedvezőbb árú importforrás.

Március 8-án 700 €/MWh szintig szaladt fel a másnapi ár. Amikor kiderült, hogy egyelőre nem kell az energiahordozókat érintő szankciókra számítani, a földgázárak és így a villamosenergia árak is mérséklődtek, de még így is 200 €/MWh felett alakult a havi átlagár. Az áremelési nyomást tetézte, hogy az időjárás nem kedvezett a német szélerőművi termelésnek, az előző havi érték harmadára csökkent.

A rendkívül magas árkörnyezetben a hazai gázfelhasználás mindössze 1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo