A szerbek is behódoltak az oroszoknak

Dmitrij Medvegyev orosz és Boris Tadic szerb államfő szerdán Moszkvában aláírja a végleges megállapodást az átfogó orosz-szerb energiaügyi együttműködésről, amelynek keretében Szerbián is áthalad majd a tervezett Déli Áramlat földgázvezeték, a szerb NIS olajtársaság többsége pedig orosz kézbe kerül, közölte szerdán az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivője.

A Gazpromexport és a szerb gáztársaság, a Srbijagas együttműködésében kiterjesztik Szerbián át a tervezett Déli Áramlat gázvezetéket, az elágazást együtt építik meg és üzemeltetik - a közös vállalatban 51 százalékkal részesedik a Gazprom, 49 százalékkal a Srbijagas -, és gáztározót építenek a vajdasági Szőlősudvarnoknál (Banatski Dvor). A NIS olajvállalat 51 százalékát a Gazprom olajrészlege, a Gazprom Neft szerzi meg. Korábban a Gazpromon kívül az osztrák OMV és a Mol Nyrt. is érdeklődött a NIS iránt.

A Gazprom 900 millió eurót fizet, ebből 400 millió a közvetlen vételár, a többit a NIS fejlesztésére és a gáztározó építésére költi 2012-ig. A Srbijagas igazgatója, Dusan Bajatovic kedden azt mondta, az orosz beruházások értéke elérheti az 550 millió eurót is.

Korábbi értesülések szerint a Gazprom garantálja, hogy évente 10 milliárd köbméter földgáz halad majd át Szerbia területén a tervezett Déli Áramlat vezetéken.  A Déli Áramlat vezetékrendszer teljes tervezett szállítókapacitása évi 30 milliárd köbméter. A Gazprom évi 300 millió köbméter földgázt garantál a szőlősudvarnokra tervezett tározó számára, ezt később évi 850 millió köbméterre lehet emelni.

Olaszokkal együttműködve

Szerbia jelenleg csak Magyarországon keresztül kap földgázt. A Gazprom decemberben tett ajánlatot, egy csomagban a NIS-ajánlattal, a Déli Áramlat kiterjesztésére Szerbia felé is, az előzetes megállapodást idén januárban írták alá.

A Gazprom és az olasz Eni olajtársaság tavaly november 22-én Moszkvában megállapodást írt alá fele-fele arányú vegyesvállalat alapítására. Ez a közös vállalat lesz közvetlenül felelős az évi 30 milliárd köbméter szállítókapacitásra tervezett Déli Áramlat vezeték üzemeltetéséért orosz földön és a tenger alatti szakaszon. Egyelőre piackutató munkát végez, és a megvalósíthatósági tanulmányokat készíti el.

A földgáz nagyobb részét a Gazprom adja majd, kisebb része az Eni oroszországi lelőhelyeiről származhat; ez utóbb lelőhelyek korábban a csődbe ment orosz YUKOS olajcégé voltak.

2013-ban jön a gáz

A legkevesebb 10 milliárd euróba kerülő vezeték Novorosszijszk kikötőjétől 900 kilométeren a Fekete-tenger alatt húzódik majd a bolgár tengerpartig. Onnan két útvonalra szólnak a jelenlegi tervek: Görögországon át és ismét tenger alatt Dél-Olaszországig, illetve Bulgárián, Románián, Szerbián, Magyarországon tartana a vezeték folytatása, részint a Bécs melletti fő közép-európai elosztóig, illetve Csehországba is.

Január 18-án aláírták a megállapodást arról, hogy fele-fele arányú orosz-bolgár vegyesvállalatot alakítanak a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának építésére és kezelésére. Február 28-án aláírták a vonatkozó orosz-magyar megállapodást is a vezetékszakasz és egy nagy tározó megépítésére, szintén fele-fele arányú közös vállalkozásban.

A Déli Áramlat vezetéken 2013-ban indulhat meg a földgázszállítás Európába, a jelenlegi tervek szerint.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo