A gazdagok kiheverték a válságot?

Kezdik kiheverni a 2008-2009-es krach idején elszenvedett veszteségeiket a brit gazdagok leggazdagabbjai, akiknek vagyona az elmúlt évben rekordütemben gyarapodott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról. A vasárnap megjelent 2010-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 258,27 milliárd fontról (75 ezer milliárd forintról) több mint 77 milliárd fonttal 335,5 milliárd fontra (97 ezer milliárd forintra) emelkedett.

Még 20 százalékos mínuszban

Ez 29,9 százalékos bővülés egy év alatt; az ezer leggazdagabb brit ekkora vagyongyarapodására a Rich List 22 éves történetében még nem volt példa. Az idei rekordgazdagodás a szupergazdagok előző évi rekordszegényedését követi. A The Sunday Times tavalyi rangsora még azt mutatta ki, hogy az ezres mezőny összvagyona az előző évi 412,8 milliárd fonthoz képest majdnem 38 százalékot zuhant a pénzügyi válságot kísérő tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyam-összeomlások miatt. A gazdagok ilyen mértékű, egyetlen év alatt elszenvedett vagyonvesztésére a Rich List történetében szintén nem volt példa korábban.

A zökkenő azonban a jelek szerint átmenetinek bizonyult. A Rich List 2010-ből kiderül, hogy nem csupán a leggazdagabbak vagyona, de száma is nőtt: a tavalyi listán még 43 milliárdos volt, az idein már 53.

A lista legfelső százas mezőnyének összvagyona egy évvel ezelőtt épphogy meghaladta a 131 milliárd fontot - ez a teljes Rich List vagyontömegének 50,8 százaléka volt -, az idén azonban a száz leggazdagabb már összesen 182,8 milliárd fontot tudhat magáénak, ami az ezres csapat összvagyonának 54,5 százaléka.

Acélmágnás az élen 

A listát az idén is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A mágnás cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; a világpiac 10 százaléka az övé. Mittal vagyonát a Rich List 2010 összeállítói 22,45 milliárd fontra teszik; ez több mint a kétszerese a tavaly becsült összegnek. A megugrást a cégcsoport tőzsdei tőkeértékének meredek növekedésével magyarázzák a The Sunday Times szakértői.

Munkáspárti aranykor
Az exkluzív klubnak az elmúlt két év pénzügyi válságával együtt is az aranykort jelentette a brit baloldali kormányzás eddigi 13 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona 98,99 milliárd font volt; az idei ezres listán kimutatott 335,5 milliárd fontos vagyontömeg azóta 239 százalékos nominális gazdagodásnak felel meg.

Lakshmi Mittal az idei Rich List kimutatása szerint ismét - egymás után immár hatodszor - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 43 éves tulajdonosát, méghozzá több utcahosszal. Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint mindössze 6 százalékkal nőtt, a tavalyi hétmilliárd fontról 7,4 milliárd fontra.

Hozzájuk képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik, azzal együtt is, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 84 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 290 millió fonttal szerepel. Tavaly a lap 270 millió fontra becsülte az uralkodó befektetési portfoliójának, valamint birtokainak, kastélyainak, ékszereinek és festményeinek piaci értékét. A királynőt a brit pop-rock, a musical és az irodalom világának nagyjai is messze maguk mögött hagyják.

Sir Paul McCartney, a máig aktívan turnézó, 67 éves ex-Beatle 475 millió fonttal, Lord Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző 700 millió fonttal szerepel a Rich List 2010-en. Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő, 44 éves szerzőjének a The Sunday Times 519 millió font vagyont tulajdonít. Ezzel Rowling - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója. 

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo